Dekker (SCP): Betrouwbare politicus oogst vertrouwen
GOUDA. Politici moeten zich niet uitdrukkelijk ten doel stellen dat ze het vertrouwen van burgers in de politiek willen herstellen. Dat heeft juist een averechts effect. Vertrouwen is namelijk een bijproduct: dat ontstaat als politici zich betrouwbaar opstellen.
Dat zei prof. dr. P. Dekker van het Sociaal en Cultureel Planbureau vrijdagmiddag tijdens het SGP-congres over ”Bouwen aan vertrouwen” te Gouda.
SGP-leider Van der Staaij sloot zich bij hem aan: „Politici en bestuurders moeten het goede voorbeeld geven. Je oogst wat je zaait.”
Hij haalde uit naar parlementariërs die continu alles negatief benaderen. „Politici die zichzelf alleen maar zien als megafoon voor publiek ongenoegen, wakkeren het ongenoegen eerder aan dan dat ze het wegnemen.” Die negatieve politiek is op termijn „gevaarlijk” voor het draagvlak onder de parlementaire democratie, zei hij.
Van der Staaij beschouwt het als een „voorrecht” dat hij vanuit zijn achterban zo’n groot vertrouwen geniet. „Ik hoef me niet steeds te bewijzen.”
SGP-Kamerlid Dijkgraaf vulde aan dat SGP’ers politiek bedrijven op een vast fundament: „Dat helpt enorm om vertrouwen te krijgen.” Hij betoogde dat SGP’ers hun principes nooit moeten inleveren. „Anders komen we uit waar het CDA is uitgekomen.”
Dekker toonde met cijfers aan dat SGP’ers meer vertrouwen hebben in grote ondernemingen, de Kamer en de regering dan de gemiddelde Nederlander. „Maar ze vertrouwen de televisie een stuk minder.”
Hij wees er verder op dat „mainstreamprotestanten” meer vertrouwen hebben in andere mensen dan orthodoxe protestanten. „In de laatste groep is wel veel onderling vertrouwen, maar minder vertrouwen in andersdenkenden.”
Wethouder Verloop uit Veenendaal –de SGP zit daar in een coalitie met onder meer D66 en de VVD– noemde het belangrijk, „ook voor SGP’ers”, om de normen van anderen te leren kennen, te erkennen en te respecteren. „Andere partijen staat net zo principieel in een discussie over zondagsopenstelling van winkels als wij.”
Zoek andere partijen in de gemeenteraad op, raadde hij aan. „Praat met hen. Investeer bewust in de relatie met andersdenkenden.”
De waarden van SGP’ers en niet-SGP’ers verschillen, maar hun normen komen vaak overeen, aldus Verloop. „Zoek daar de aansluiting. D66’ers zijn het bijvoorbeeld met mij eens dat je een ander niet op straat in elkaar timmert.”
Erkenning van de ander „geeft ruimte om van de ander erkenning van jou te vragen”, besloot hij.