Onderzoek onder kinderen: media moeten veilig zijn
APELDOORN. Kinderen willen graag beschermd worden als ze op internet actief zijn. Het gebruik van media moet veilig zijn en ze willen niet zomaar plaatjes en filmpjes zien die niet voor hen geschikt zijn.
Dat blijkt uit het onderzoek ”Recht op mediawijsheid” dat vrijdag in Nieuwspoort in Den Haag is gepresenteerd.
Aan het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Nederlandse expertisecentrum Mediawijzer.net, deden 11.000 kinderen uit groep 7 en 8 en 11.000 ouders mee. Volgens de onderzoekers zijn de resultaten een aanvulling op het manifest naar aanleiding van het VN Kinderrechtenverdrag, dat Kinderombudsman Marc Dullaert afgelopen maandag in ontvangst nam. Tevens markeert de presentatie de afsluiting van de Week van de Mediawijsheid.
Bijna 60 procent van de ondervraagden, zowel ouders als kinderen, vindt het belangrijk dat het gebruik van media veilig is. Het gaat dan vooral over ongeschikt beeldmateriaal waartegen kinderen beschermd moeten worden.
Opvallend is dat bijna de helft van de ondervraagden een leeftijdsgebonden veiligheidsslot in de vorm van een wachtwoord een prima vorm van bescherming vindt.
Het onderzoek benoemt een tiental rechten van het kind als het om mediagebruik gaat. Eén ervan is het recht op mediawijze ouders. Volgens het onderzoek verwacht 45 procent van de kinderen dat hun ouders het goede voorbeeld geven. Bijna de helft van de ouders is zich bewust van kopieergedrag bij hun kinderen.
Presenteren
De ondervraagde basisschoolleerlingen vinden het over het algemeen geen probleem als ze merken dat hun ouders niet precies weten hoe sociale media werken. Belangrijker vinden ze dat er op school les gegeven wordt over hoe ze zich wel of niet moeten presenteren op internet als ze een profiel aanmaken. Ruim de helft van zowel kinderen als ouders vindt dat daar een belangrijke taak ligt voor het onderwijs.
Joyce Sintnicolaas, woordvoerster van Mediawijzer.net, denkt dat dit met de ervaring van het kind te maken heeft. „Veel scholen doen al iets aan mediavorming, dus denken kinderen dat de school zoiets goed kan.” Tegelijk lijken kinderen het als een gegeven te aanvaarden dat ouders sowieso achterlopen in digitale kennis en niet te veel van hen verwachten, aldus Sintnicolaas.
Het is voor de woordvoerster duidelijk dat kinderen met dit rapport een duidelijk signaal afgeven: „Help ons, bescherm ons tegen digitaal pesten, seks en geweld en begeleid ons op internet. Dit signaal moeten ouders, school en overheid serieus nemen.”
„Media vragen om grenzen en afspraken”
Enkele resultaten uit het onderzoek ”Recht op Mediawijsheid” op een rij.
52 procent van de ouders vindt dat mediagebruik vraagt om het stellen van grenzen en het maken van afspraken. Van de kinderen is 24 procent het hiermee eens.
Eenderde van de kinderen ziet een internetpolitie wel zitten. Bij ouders is dat slechts 8 procent.
Kinderen vinden in 30 procent van de gevallen dat ouders het niet kunnen maken om ongevraagd foto’s van hen op internet te zetten.
Een kwart van de kinderen wil graag leren hoe om te gaan met digitaal pestgedrag. Slechts 6 procent van de ouders ziet hiervan de noodzaak in.
Ruim de helft van de ouders vindt een leeftijdsslot voor video’s een goede vorm van bescherming. Bijna 40 procent van de kinderen is het hiermee eens.
Te lang achter elkaar achter de computer zitten is slecht voor je, vindt ruim 40 procent van de kinderen. Af en toe sporten is nodig. Van de ouders heeft 23 procent dezelfde mening.
Van de ondervraagde ouders (waarvan 71 procent moeder) is 86 procent elke dag online, bij de kinderen ligt dit op 53 procent.
Slechts 1 procent van de ouders maakt (bijna) geen gebruik van internet, bij de kinderen geldt dit voor 4 procent.