Soros: Dollar blijft dit jaar dalen
Miljardair en filantroop George Soros verwacht dat de dollar dit jaar blijft dalen. Volgens hem zal de Amerikaanse munteenheid aan waarde verliezen, zelfs al blijven de aandelenkoersen op de Amerikaanse effectenbeurzen stijgen.
Soros deed zijn uitspraken maandag in een televisie-interview dat was opgenomen tijdens het World Economic Forum in Davos.
„De neergang van de dollar is op de korte termijn gunstig voor de Amerikaanse economie. De autoriteiten juichen de koersdaling toe. Op dit moment zullen de Amerikanen aan geen enkele interventie meewerken. Bovendien is er in Europa te weinig eensgezindheid om een ingrijpen van de Europese Centrale Bank te verwachten.”
De 73-jarige Soros, van oorsprong Hongaar, heeft een grote reputatie op het gebied van wisselkoersen. Hij verdiende begin jaren negentig 1 miljard dollar door te speculeren op een koersval van het Britse pond.
De dollar is in een jaar tijd ten opzichte van de euro 14 procent minder waard geworden. Maandag steeg de euro tot 1,2550 dollar.
De goedkope dollar stimuleert de Amerikaanse export en bedreigt het herstel van de Europese en de Japanse economie. De uitvoer uit de VS heeft in november vorig jaar zijn hoogste niveau in drie jaar bereikt.
Ondanks de koersval blijven de beleggers Amerikaanse aandelen kopen. De brede S&P-index, waarin 500 aan de beurs in New York genoteerde bedrijven zijn opgenomen, is in 2003 met 38 procent gestegen. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq-index staat sinds 1 januari alweer 6 procent hoger. Vorig jaar steeg de index 58 procent.
„Dit is een gevaarlijk spel en het kan uit de hand lopen.” Dat Amerikaanse aandelen overgewaardeerd zijn, maakt volgens Soros niets uit. „Dat is geen reden om ze niet te kopen en nog meer te overwaarderen.”
Soros heeft zich als doel gesteld om een tweede termijn van president George Bush te voorkomen. Hij heeft miljoenen dollars geschonken aan groeperingen als America Coming Together en MoveOn, die zich keren tegen Bush’ herverkiezing.
Volgens Soros doet Bush er alles aan om de schijn op te houden dat de Amerikaanse economie er goed voorstaat. „Het lijkt mooi, maar er is heel veel geleend. Daarvoor zal na de verkiezingen in november de prijs worden betaald.” Geschat wordt dat het begrotingstekort voor het fiscale jaar 2003/2004 oploopt tot het record van 600 miljard dollar.