Kerk & religie

Kerkleiders VS roepen op tot vrede en kalmte

Prominente christelijke leiders in de Verenigde Staten hebben hun achterban tot kalmte en vrede opgeroepen na het oplaaien van het geweld na de vrijspraak van de politie-agent die de zwarte Michael Brown doodde.

Redactie kerk
27 November 2014 16:12Gewijzigd op 15 November 2020 14:42
Gebed tijdens een persconferentie over de rellen in Ferguson.  beeld AFP
Gebed tijdens een persconferentie over de rellen in Ferguson. beeld AFP

Het enige wapen tegen spanningen en angst is de vrede die alleen Christus kan geven, zei ds. Samuel Rodriguez, de voorzitter van de National Hispanic Christian Leadership Conference/Conela woensdag. „Het profetische en op verzoening gerichte begrip shaloom is het antwoord op een gemeenschap die verdeeld is door ras en vrees.”

Derwin L. Gray, voorganger van de multi-etnische Transformation Church in South Carolina, schrijft op zijn blog dat zowel in als buiten de kerken zwarte en blanke mensen de tragedie in Ferguson vanuit totaal verschillend perspectieven beschouwen. „Als voorganger van een multi-etnische kerk geloof ik dat de kerk van Jezus de diepe wonden in ons land kan helen door te getuigen dat het kruis en het bloed van Jezus alleen verzoening en gerechtigheid kan brengen.”

Ds. Mark DeYmaz, voorganger van een kerk in Little Rock (Arkansas), noemt in The Christian Post het tragisch dat de Amerikaanse kerken als erg missionair bekend staan, maar verdeeld blijven over raciale kwesties. „Op dit ogenblik moeten we ter wille van het Evangelie de bijbelse waarheid onderstrepen dat verzoening en gerechtigheid kernwaarden van het Evangelie zijn en geen randverschijnselen ervan.”

Een kerk in Ferguson die bezocht werd door de vader van Michael Brown, werd afgelopen maandag tijdens de rellen in brand gestoken. De voorganger verdenkt blanke extremisten ervan. Ds. Carlton Lee, die zich regelmatig heeft ingezet voor de familie van Michael Brown, zegt 71 doodsbedreigingen tegen hem en personen in zijn kerk te hebben ontvangen. Ds. Lee heeft een dag voor de opnieuw uitgebroken rellen de ouders van Michael Brown en hun andere kinderen gedoopt. „Zondag hebben we gedoopt, maandag stond de kerk in brand. Toch bouwen we de kerk weer op”, klinkt het vol vertrouwen. „We stoppen niet.”

Bisschop E. W. Jackson, kandidaat voor gouverneurschap voor de staat Virginia, heeft woensdag Ferguson bezocht en een zeven punten tellend plan voorgesteld is om raciale incidenten in de toekomst te voorkomen. Daaronder bevindt zich een oproep aan voorgangers om verzoening tussen zwarte en blanke bevolkingsgroepen totstand te brengen en eenheid naar buiten ten toon te spreiden. „Deel van het probleem is dat de zwarte gemeenschap nog niet los zit van het verleden toen in 1955 een 14-jarige Emmett Till gemarteld en vermoord werd omdat hij tegen een blanke vrouw sprak. Michael Brown is geen Emmett Till.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer