Buitenland

Zwitsers museum accepteert collectie Gurlitt

BERLIJN (ANP/DPA). Het Zwitserse Kunstmuseum Bern heeft de omstreden verzameling van de overleden Duitser Cornelius Gurlitt (1932-2014) aanvaard. Dit bevestigde Christoph Schäublin, voorzitter van de stichting die het museum beheert, maandag. Onder de meer dan 1400 kunstwerken die Gurlitt bij zijn overlijden in mei dit jaar naliet, zouden werken zijn die de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog hebben geroofd.

24 November 2014 12:12Gewijzigd op 15 November 2020 14:35

Schäublin heeft met de Duitse autoriteiten afgesproken dat werken die mogelijk afkomstig zijn van slachtoffers van het naziregime van Adolf Hitler (1933-1945), voorlopig in Duitsland blijven. Daar wordt onderzocht waar de omstreden kunst vandaan komt.

De nazi-top telde veel verwoede kunstrovers die het onder meer hadden voorzien op eigendommen van Joodse Europeanen die door de nazi’s stelselmatig werden vermoord. Deze ‘roofkunst’ is voor een belangrijk deel niet teruggevonden. Gurlitts vader, kunsthandelaar Hildebrand (1895-1956), deed tijdens de nazidictatuur ondanks zijn problemen met de nazi’s goede zaken. Daarom zou een deel van de familiecollectie roofkunst kunnen zijn.

De Duitse justitie nam 1400 kunstwerken in beslag, toen zij ruim twee jaar geleden een inval deed in het appartement van de kunstverzamelaar in München. De ontdekking werd pas ruim anderhalf jaar later bekend door een publicatie in het Duitse weekblad Focus.

Begin dit jaar werden in Gurlitts huis in de Oostenrijkse stad Salzburg nog eens zestig kunstwerken aangetroffen. Het gaat om werken van onder anderen de Franse schilders Pierre Gauguin en Henri Matisse, de Spanjaard Pablo Picasso en de Duitser Max Liebermann.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer