Nederlands-gereformeerden krijgen alsnog rondreizende predikers
ZEEWOLDE. De landelijke vergadering (lv) Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) heeft het zaterdag in Zeewolde alsnog mogelijk gemaakt dat leden preekbevoegdheid kunnen aanvragen. In mei werden de plannen voor rondreizende predikers nog door de vergadering verworpen.
„Onbevredigend”, noemde lv-voorzitter ds. Smouter de stemmingsuitslag van toen, omdat er volgens hem in een deel van de kerken behoefte is aan zo’n regeling.
Op verzoek van het moderamen is door een ad-hoc commissie in de afgelopen maanden gewerkt aan een nieuw voorstel, dat aansluit bij de al bestaande regeling voor kerkelijke onderzoeken. Commissievoorzitter A. P. de Boer stelde dat dit voorstel „ergens het midden houdt” tussen het ruime beleid voor lekenpredikers zoals indieners van het oorspronkelijke voorstel dat wilden, en de bezwaren die in een deel van de vergadering leefden tegen het laten voorgaan in een dienst door iemand die geen opleiding tot predikant heeft gevolgd.
De regeling voor rondreizende predikers geldt alleen bovenplaatselijk. Kerkenraden hebben nu al de bevoegdheid om eigen leden te laten voorgaan in de plaatselijke gemeente.
Wie een bovenplaatselijke preekbevoegdheid aanvraagt, wordt straks geëxamineerd door een regio (classis). Daarbij wordt, in tegenstelling tot in het eerdere voorstel, ook de Landelijke Commissie Kerkelijke Onderzoeken betrokken. Een aanvrager kan een preekconsent krijgen voor drie jaar. In die periode moet diegene tenminste één keer voor gaan in iedere gemeente in die regio. Op die manier kunnen alle gemeenten zich een oordeel vormen over de kwaliteiten van deze prediker.
In de regeling is ook een clausule opgenomen voor het verkrijgen van preekbevoegdheid voor ex-predikanten. Zij moeten een enigszins aangepaste procedure volgen.
De landelijke vergadering stemde zaterdag ook in met de versobering van de zogeheten TOP-regeling. Door die regeling konden oudere predikanten sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw taakverlichting krijgen. Gemeenten konden dankzij een bijdrage uit een fonds, taken die voorheen door de predikant werden verricht door iemand anders laten uitvoeren. Naar het oordeel van de vergadering kan de TOP-regeling echter worden versoberd, omdat ook elders in de samenleving flink is gesnoeid in vergelijkbare regelingen.
De landelijke vergadering 2013-2014 is zaterdag in Zeewolde voorlopig afgesloten. Nu al is echter duidelijk dat er volgend jaar nog zeker vergaderdagen zijn. Voorzitter ds. W. Smouter: „We moeten wennen aan het idee dat de lv jaarlijks ten minste een terugkomdag heeft.”
Er is in 2015 nog een vergaderdag gepland op 28 maart en op een nog nader te bepalen moment in november. Eén van de meest gevoelige thema’s die wordt doorgeschoven naar de novembervergadering is een rapport dat onder meer ingaat op de vraag of en hoe de kerken ruimte kunnen bieden aan homoseksuelen om een kerkelijk ambt te dragen.
De landelijke vergadering 2013-2014, de generale synode van de NGK, kwam op 1 november 2013 in Zeewolde voor het eerst bijeen. Het meest in het oog springende besluit was het ”verlovingsaanzoek” dat de vergadering al op de tweede vergaderdag, 2 november 2013, deed richting de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Wat de NGK betreft, verklaren beide kerken zich op 31 oktober 2016 in staat van hereniging. Een opvallende stap, omdat de NGK voortkomen uit een kerkscheuring in de NGK die plaatshad in 1967 en de daaropvolgende jaren.
Het NGK-verzoek werd op 14 juni behandeld door de generale synode van de vrijgemaakt-gereformeerden. Die besloot ja te zeggen en over te gaan tot samensprekingen, gericht op kerkelijke eenheid. De datum van 31 oktober 2016 ligt echter wat de GKV-synode betreft nog niet vast. De commissie voor contact en samenspreking van de NGK en de deputaten kerkelijke eenheid van de GKV gaan de komende tijd echter in overleg om te kijken op welke punten de kerken elkaar kunnen vinden.