Buitenland

Obama kiest met hervorming immigratiebeleid voor confrontatie

WASHINGTON. Met de aankondiging van zijn omstreden hervorming van het Amerikaanse immigratiebeleid heeft president Obama bewust de confrontatie gezocht. Dat zal de komende tijd voor fors politiek vuurwerk zorgen.

Mr. Richard Donk
21 November 2014 12:06Gewijzigd op 15 November 2020 14:32
WASHINGTON. De Amerikaanse president kondigde gisteren een omstreden hervorming van het immigratiebeleid aan. beeld EPA
WASHINGTON. De Amerikaanse president kondigde gisteren een omstreden hervorming van het immigratiebeleid aan. beeld EPA

De Verenigde Staten tellen naar schatting maar liefst 11 miljoen illegalen. Geen president slaagde er in het verleden in dit probleem op een effectieve manier aan te pakken.

Ook president Obama slaagde er niet in deugdelijke wetgeving door het Congres te loodsen die duidelijkheid verschafte over de wettelijke status van illlegalen. Een belangrijke complicerende factor was daarbij dat de Republikeinen de afgelopen jaren een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hadden, waardoor elk gevoelig wetsvoorstel bijna bij voorbaat werd getorpedeerd.

Vanaf begin volgend jaar bezetten de Republikeinen de meerderheid in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden. De kans dat Obama dan een hervorming van het immigratiebeleid in het Amerikaanse parlement krijgt aangenomen, lijkt daarmee nihil.

En dus nam Obama donderdagavond zijn toevlucht tot een zogenaamde ”executive order” – een presidentieel decreet waarbij hij de volksvertegenwoordiging kan omzeilen. Kort gezegd komt zijn besluit erop neer dat circa 5 miljoen illegalen niet uit de Verenigde Staten zullen worden gezet en legaal werk mogen verrichten. Een regelrecht staatsburgerschap zit er echter niet in, benadrukte de president.

De Republikeinen schreeuwen intussen moord en brand. Zij vinden dat Obama zijn presidentiële bevoegdheden veel te ver heeft opgerekt en spreken zelfs van een daad die regelrecht tegen de grondwet ingaat.

Obama pareerde de kritiek: „Voor alle leden van het Congres die mijn bevoegdheden om het immigratiesysteem beter te maken in twijfel trekken of die zich afvragen of het verstandig is dat ik handel waar het Congres heeft gefaald, heb ik een antwoord: neem een wet aan”, zei Obama.

De komende tijd zal de nodige politieke strijd te zien geven. Sommige Republikeinen hebben al gedreigd financierings­wetten te blokkeren, waardoor een sluiting van de federale overheid kan optreden. Andere politici onderzoeken al de mogelijkheid van een afzettingsprocedure tegen Obama.

De andere kant is dat binnenkort de campagne rond de presidentsverkiezingen van start gaat. Geen enkele kandidaat zal de miljoenen latino’s in de VS –die vierkant achter het plan van Obama staan– electoraal van zich willen vervreemden. En dus wordt de soep wellicht niet zo heet gegeten als zij wordt opgediend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer