Nog geen erkenning van Palestijnse staat
DEN HAAG. Erkenning van de Palestijnse staat door Nederland is nu niet aan de orde. Het kabinet wil erkenning wel mogelijk maken, maar alleen als onderdeel van de onderhandelingen over de tweestatenoplossing.
Dat heeft minister Koenders (Buitenlandse Zaken) afgelopen nacht gezegd tijdens het debat over zijn begroting.
PvdA-Kamerlid Servaes had dinsdag een debat over erkenning van de Palestijnse staat aangezwengeld. „Erkenning moet een bijdrage leveren aan de tweestatenoplossing”, aldus Koenders. „We moeten dat op een strategisch moment inzetten, als het opportuun is.” En dat is niet nu. „Dan komen er geen onderhandelingen.”
De minister ontraadde een motie van SGP, CU en Bontes die het kabinet verzoekt vast te houden aan het beleid dat de regering zich in EU-verband keert tegen het eenzijdig uitroepen van een Palestijnse staat. „Erkenning kan een rol spelen in het vredesproces.”
Het kabinet wil dat de betaling aan Palestijnen in Israëlische cellen verder wordt aangepakt. Het huidige systeem –hoe hoger de gevangenisstraf, hoe hoger de uitkering– moet veranderen.
Koenders zei verder dat VN-organisatie UNWRA, die zich inzet voor Palestijnse vluchtelingen, transparant moet functioneren en verantwoording moet afleggen over de besteding van haar budget. Hij heeft geen aanwijzingen voor verwevenheid van UNWRA met terreurorganisatie Hamas.
De minister probeert in EU-verband een meerderheid te krijgen voor etikettering van producten uit Israëlische nederzettingen. „Maar dat is niet makkelijk.”
Koenders noemde godsdienstvrijheid expliciet „een van de mensenrechtenprioriteiten van het kabinet.” Hij beloofde Voordewind (CU) het Mensenrechtenfonds te verhogen. Met het extra geld kan Nederland dan familieleden en advocaten van slachtoffers van geloofsvervolging bijstaan.
De rechtszaak tegen de ter dood veroordeelde Pakistaanse christin Asia Bibi volgt het kabinet op de voet. „Wij blijven aandacht vragen voor haar en voor de blasfemiewetgeving in Pakistan.”
Tegen Van der Staaij (SGP) zei Koenders dat ons land ook aandacht vraagt voor de situatie in Nigeria, waar terreurorganisatie Boko Haram actief is. Nederland blijft met Nigeria inzetten op een effectieve aanpak van vrede en veiligheid in dat land.
Het kabinet werkt aan verbetering van de „schrijnende humanitaire situatie” in Noord-Korea. Koenders acht de kans klein dat dat land voor het Internationaal Strafhof zal worden gedaagd.
De minister ontraadde een motie van SGP, SP, GroenLinks en CU om een „passend bedrag voor geestelijke verzorging op te nemen in het basispakket voor de gedetineerdenbegeleiding” in het buitenland. Hij komt wel snel met een nieuw subsidiekader voor de aanpak van gevangenenzorg.