Binnenland

Stoffelijke resten rampplek MH17 geborgen

DEN HAAG (ANP). Op de rampplek van vlucht MH17 in Oekraïne zijn woensdag behalve wrakstukken ook opnieuw stoffelijke resten geborgen. Dat is woensdag na het einde van de bergingswerkzaamheden bekendgemaakt.

19 November 2014 18:06Gewijzigd op 15 November 2020 14:29
beeld ANP
beeld ANP

Leden van de Nederlandse repatriëringsmissie borgen de stoffelijke resten die zijn gevonden tijdens de bergingswerkzaamheden. De resten gaan eerst naar Charkov. Daarna worden ze op een nog nader te bepalen moment naar Nederland gebracht.

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid is de berging in het oorlogsgebied woensdag goed verlopen. Het bergingsteam heeft op twee plekken in het rampgebied kunnen werken. De wrakstukken zijn bij de plaats Torez in treinwagons geladen en zullen later worden vervoerd naar Charkov. Uiteindelijk worden ze ook overgebracht naar Nederland.

De wrakstukken zijn nodig voor het onderzoek naar de oorzaak van de crash. De OVV wil onder meer een reconstructie maken van een deel van het vliegtuig.

De berging van wrakstukken is zondag begonnen. Maandag liet de OVV weten dat dat werk aan het einde van de week afgerond zou kunnen zijn. De veiligheidsomstandigheden moeten dan wel goed blijven. Het is de bedoeling dat de bergingsmissie donderdag doorgaat.

Overeenkomst

De overeenkomst die het Openbaar Ministerie (OM) sloot met enkele landen over het internationaal strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 blijft geheim. Het ministerie van Veiligheid en Justitie weigert een verzoek van Elsevier om op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) het verdrag openbaar te maken.

Drie weken na de ramp tekende het OM een overeenkomst met Australië, België en Oekraïne over de instelling van een gemeenschappelijk opsporingsteam (Joint Investigation Team - JIT). Maleisië is geen volwaardig lid van het team. Eerder kregen het CDA en D66 al nul op het rekest toen zij het kabinet vroegen om de afspraken openbaar te maken.

Elsevier wilde onder meer duidelijkheid krijgen of in de overeenkomst clausules zijn opgenomen waarmee deelnemende landen het recht houden om onderzoeksresultaten geheim te houden. „Het belang van openbaarmaking van de documenten weegt niet op tegen het belang van betrekkingen van Nederland met andere staten en internationale organisaties”, aldus het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De Boeing 777 van Malaysia Airlines stortte op 17 juli in het oosten van Oekraïne neer. Vermoedelijk is het toestel neergeschoten. Er vielen 298 doden, onder wie 196 Nederlanders. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) onderzoekt de oorzaak van de ramp. Daarvoor worden momenteel de wrakstukken geborgen. Volgend jaar komt de OVV met zijn rapport.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer