Nederland zoekt duidelijkheid over „aanslag” Charkov
KIEV/DEN HAAG (ANP). Hebben de Oekraïense veiligheidsdiensten een plan voor een aanslag ontdekt op een delegatie met minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in de oostelijke stad Charkov, of is die bewering onderdeel van de propagandaoorlog tussen Oekraïne en Rusland? Die vraag bleef dinsdag in de lucht hangen nadat de Oekraïense veiligheidschef Valentin Nalivaitsjenko het ‘complot’ uit de doeken had gedaan.
Koenders neemt de melding serieus, maar wil eerst de feiten op een rij plaatsen. Volgens de minister zijn er arrestaties geweest en zijn wapens gevonden, maar „is de duiding nog onduidelijk”. Met Oekraïne is inmiddels contact geweest. Het land heeft laten weten dat Nederland materiaal krijgt toegestuurd.
Volgens Nalivaitsjenko, hoofd van de veiligheidsdienst SBU, zijn meerdere verdachten gearresteerd. Ze zouden zijn getraind in een kamp van de Russische veiligheidsdienst FSB in de buurt van de Russische plaats Tambov. De Russische geheime dienst zou opdracht hebben gegeven. Maar waarom de Nederlandse delegatie doelwit had moeten zijn, bleef onduidelijk.
De aanslag zou hebben moeten plaatsvinden in november bij de Malisjev-fabriek in Charkov. Daar worden geborgen lichamelijke resten en spullen van de slachtoffers van vlucht MH17 verzameld voor terugkeer naar Nederland. Koenders is zaterdagochtend 8 november ook langsgegaan bij die fabriekshal.
Of de Oekraïense bewering op waarheid berust, is onduidelijk. Kiev en Moskou zijn verwikkeld in een informatieoorlog en beide partijen sturen aangedikte en zelfs onware berichten de wereld in. Maar Nalivaitsjenko deed de vermeende aanslagplannen zeer uitgebreid uit de doeken. Hij sprak van een „gevaarlijke subversieve verkenningsgroep” die uit 12 mensen bestond en waarvan de leiders zijn gearresteerd.
De groep werd aangehouden op verdenking van andere terroristische activiteiten in Charkov, aldus de veiligheidschef. Tijdens de persconferentie werden beelden getoond van de explosieven en een video van een verdachte vrouw die ‘bekent’. Ze vertelde dat ze van de Russen de datum in november doorkreeg, waarop de delegatie de fabriek zou bezoeken. De explosieven zouden op de route van de delegatie geplaatst moeten worden. Zeven mijnen zouden in beslag zijn genomen.