Anglicanen in Engeland zetten laatste stap richting vrouwelijke bisschoppen
LONDEN. De generale synode van de Church of England, de Anglicaanse Kerk in Engeland, heeft maandagmiddag de laatste formaliteiten geregeld voor de toelating van vrouwen tot het ambt van bisschop.
De synode besloot in juli al dat in de kerk voortaan vrouwelijke bisschoppen benoemd kunnen worden. In oktober stemden ook het Britse Lagerhuis en Hogerhuis in met deze koerswijziging.
De definitieve goedkeuring die de synode vandaag gaf, betekent dat binnen enkele maanden de benoeming van de eerste vrouwelijke bisschop verwacht wordt. Aanvankelijk ging de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, er van uit dat nog dit jaar de eerste vrouw zou treden.
Inmiddels is duidelijk dat de eerste vacante positie voor bisschop die van Nottingham is. Ook in Oxford en in Newcastle is over enige tijd een nieuwe bisschop nodig. Ingewijden verwachten echter dat de benoeming van de eerste vrouwelijke bisschop pas in 2015 een feit is.
De formaliteiten maandag sluiten een lange periode van discussies over vrouwelijke ambtsdragers in de Church of England af. Een overzicht:
1978: Een motie om de belemmeringen weg te halen voor vrouwen om priester te kunnen worden, haalt het niet op de generale synode.
1985: De generale synode stemt voor de toelating van vrouwen tot het ambt van diaken (deacon). De positie van een diaken geldt in de Anglicaanse Kerk als een opstapje naar het priesterambt.
1987: De eerste vrouwelijke diakenen in de Church of England worden ingewijd.
1992: De generale synode stemt voor het toelaten van vrouwen in het ambt van priester. Zodra de kerkelijke procedures zijn aangepast, kunnen vrouwen bevestigd worden in het priesterambt.
1993: Het aanpassen van de kerkorde is afgerond.
1994: In het jaar na de openstelling van het priesterambt, worden 1.500 vrouwelijke diakenen tot priester gewijd.
2005: In de vergadering van de generale synode wordt een motie aangenomen die bepleit dat de kerkrechtelijke hindernissen worden weggenomen, waardoor vrouwen tot nu toe niet tot bisschop kunnen worden gewijd. Daarmee kan een procedure starten om de kerkelijke regelingen aan te passen. In de jaren die volgen wordt echter nog stevig gedebatteerd over de komst van vrouwelijke bisschoppen, waardoor de procedures traag verlopen. Met name in de ledenraad van de Engelse kerk (het House of Laity) en in de lagere kerkelijke vergaderingen klinkt protest. De belangrijkste tegenstanders zijn behoudende evangelicalen en de anglokatholieken.
2012: De aanpassing van de kerkelijke regelingen stokt, als er in de generale synode net geen twee derde meerderheid stemt voor aanpassing van de kerkelijke regelingen. Daarmee lijkt de komst van vrouwelijke bisschoppen van de baan. Kerkrechtelijk geldt de stemming van de synode namelijk als een eindpunt van de beraadslagingen. Belangengroeperingen die vóór vrouwelijke bisschoppen zijn, reageren furieus. Zelf in het Britse Lagerhuis word openlijk kritiek geleverd op de kerk. Premier Cameron eist in een persoonlijk gesprek tekst en uitleg van aartsbisschop Rowan Williams, de voorganger van Welby.
Kerkleider Williams geeft enkele weken na de stemming in de synode aan te werken aan een alternatief plan waardoor er via een andere procedure alsnog ruimte moet komen voor vrouwelijke bisschoppen. Zijn plan voorziet onder meer in gesprekken tussen voor- en tegenstanders van de komst van vrouwelijke ambtsdragers. Een werkgroep moet vervolgens plannen voor een nieuwe procedure uitwerken.
2013: De in maart aangetreden nieuwe aartsbisschop van Canterbury, Welby, zegt te willen doorpakken met de plannen om vrouwen tot bisschop te kunnen wijden. De ingestelde werkgroep komt in mei van dat jaar met een overzicht van opties, waar de synode uit kan kiezen. De synode stemt in juli 2013 voor een pakket aan maatregelen waardoor de routekaart richting vrouwelijke bisschoppen worden afgewerkt.
2014: Precies een jaar later, in juli 2014, stemt de synode in met aanpassing van de kerkelijke procedures voor het benoemen van bisschoppen. In oktober stemmen het Britse Lagerhuis en het Hogerhuis in met deze wijzigingen. Eind oktober tekent koningin Elisabeth II een wetswijziging, die de aanpassing van de kerkelijke procedures bekrachtigt.
Op 17 november zet de Church of England de laatste stap een discussie die 36 jaar de agenda’s van kerkelijke vergaderingen heeft beheerst. Vrouwen en mannen hebben nu gelijke mogelijkheden om te dienen in alle ambten die de Church of England kent.
Zie ook:
Britse vorstin tekent wet voor toelating vrouwelijke bisschoppen (RD, 25 oktober 2014)
Analyse: Anglicanen debatteren over enkel woord in kwestie vrouwelijke bisschop (RD, 11 februari 2014)
Conservatieven tonen zich bezorgd over vrouwelijke bisschop RD, {15 juli 2014)
„Nog voor kerst vrouwelijke bisschop in kerk van Engeland” (RD, 21 januari 2014)
Vrouwelijke bisschop in Engeland vertraagd (RD, 25 mei 2013)
Nieuwe voorstellen voor vrouwelijke anglicaanse bisschoppen gepresenteerd (RD, 24 mei 2013)
Aartsbisschop Williams: gesprek over vrouw als bisschop voortzetten (RD, 21 november 2012)
Synode Church of England: vrouw kan geen bisschop worden (RD, 20 november 2012)