Staking onder hulpverleners Sierra Leone
FREETOWN/AMSTERDAM (ANP/EFE/RTR). Honderden medische hulpverleners in een centrum voor de verpleging van ebolapatiënten in Sierra Leone zijn woensdag korte tijd in staking gegaan. Volgens een woordvoerster van Artsen zonder Grenzen was er bij de autoriteiten iets misgegaan met het betalen van gevarengeld aan het personeel, maar dat heeft het werk woensdag hervat.
De BBC meldde dat de ruim 400 werknemers in de kliniek in Bandajuma het werk hadden neergelegd omdat zij boos waren dat ze het door de regering beloofde gevarengeld van circa 80 euro per week sinds september niet hebben ontvangen. De kliniek in Bandajuma wordt geleid door Artsen zonder Grenzen.
Dinsdag werd bekend dat in het door ebola geplaagde West-Afrikaanse land nabestaanden van medisch personeel dat de ziekte oploopt en sterft, smartengeld krijgen. Het zou om ruim 4000 euro gaan, meldden de autoriteiten in Freetown, nadat bij een zesde arts het virus was vastgesteld.
In Mali overleed dinsdag een 25-jarige verpleger aan ebola. Een werknemer van het Pasteur-ziekenhuis in Bamako, waar de patiënt bezweek, blijkt ook besmet. In het ziekenhuis worden ongeveer twintig leden van de VN-missie in Mali (Minusma) verpleegd, meldde de missie woensdag.
Mali grenst aan Guinee, een van de drie West-Afrikaanse landen waar het vaak dodelijke virus in maart is opgedoken. De andere twee landen zijn Sierra Leone en Liberia. Omdat Afrika daar relatief dichtbevolkt is, grijpt het virus snel om zich heen.