Economie

„EU-steun telers om boycot helpt weinig”

BLEISWIJK (ANP). De interventiemaatregelen van Brussel wegens de Russische boycot van groente en fruit zetten weinig zoden aan de dijk, vindt tuindersorganisatie LTO Glaskracht. Voor tientallen telers die al in problemen verkeerden, betekende de importstop van Moskou toch de laatste druppel waardoor zij hun bedrijf moesten stoppen.

8 November 2014 16:17Gewijzigd op 15 November 2020 14:13

De Europese Commissie stelde twee keer geld beschikbaar voor ondernemers die waren getroffen. Volgens Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht, is hier „maar beperkt gebruik van gemaakt”.

Tuinders krijgen via de maatregelen slechts 10 tot 15 procent van hun kostprijs vergoed, legt de LTO-voorman uit. Dat is zo weinig, dat het veelal meer loont om het overschot aan groente en fruit gewoon tegen lagere prijzen op de markt te brengen.

Van de eerste interventiemaatregel van Brussel uit augustus is voor in totaal 1,2 miljoen euro geïncasseerd door telers uit Nederland, weet Van Ruiten. De regeling werd voortijdig weer stopgezet, na dubieuze claims uit Polen. Bij de tweede maatregel eind september stelde de Commissie per land bepaalde hoeveelheden vast waarvoor compensatie mocht worden aangevraagd.

De aanmeldingen voor groenten zitten in Nederland al bijna een maand vol. Er mocht maar 6800 ton worden gecompenseerd. Dat is vooral opgegaan aan winterpenen, en niet zozeer aan tomaten en paprika’s.

Fruittelers met een overschot aan appels en peren kunnen nog wel in aanmerking komen voor een vergoeding. Hier stelde Brussel het limiet een stuk hoger, op 22.000 ton. De intekening zit nog maar half vol, aldus Van Ruiten.

Hij kijkt met zorg naar komend voorjaar. Als Rusland de producten blijft weigeren, kampen de telers straks weer met te veel groente en fruit. De lage prijsvorming die dit tot gevolg heeft, brengt voor hen grote financiële moeilijkheden met zich mee.

LTO vestigt zijn hoop daarom op het verkrijgen van Europese toestemming om collectief afspraken te maken, bijvoorbeeld over het uit de markt halen van producten. Dit is strijdig met de mededingingsregels, maar volgens Van Ruiten wel dé manier om een nieuw overschot te voorkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer