Economie

“Jonge vis overleeft vangst, kijk maar!” (video)

OUDDORP. De vissers van de kotter OD 6 uit Ouddorp hebben op eigen initiatief in beeld gebracht hoe het staat met de overlevingskansen van bijvangst en jonge vis, die ze normaliter weer overboord gooien. De vis is na sorteren van de vangst opgevangen in een bak. Vervolgens is gekeken of de dieren in leven blijven.

Redactie economie
6 November 2014 17:51Gewijzigd op 15 November 2020 14:09Leestijd 3 minuten
De levende bijvangst en jonge vis. Beeld uit video
De levende bijvangst en jonge vis. Beeld uit video

“De Europese Unie heeft besloten dat wij vanaf 2016 alle vis die wij vangen mee moeten brengen naar de wal. Dus ook alle jonge visjes die nog leven. Verondersteld wordt dat die toch al dood zijn. Oordeel zelf maar”, schrijft Visserijbedrijf C. Sperling bij het fragment, dat sinds woensdag op YouTube staat. Op het filmpje is te zien hoe onder meer tongetjes, scholletjes en rode ponen springlevend rondzwemmen in een speciale opvangbak. Het filmpje is binnen een dag al meer dan 30.000 keer gedeeld.

De Europese Unie (EU) heeft vorig jaar besloten dat met ingang van 2015 stapsgewijs voor alle gevangen zeevis een zogenoemde aanlandplicht wordt ingevoerd. Jonge vis en onverkoopbare soorten mogen dan niet meer overboord. De maatregel zou het herstel van de visstand moeten bevorderen. De Nederlandse visserijsector is tegen de aanlandplicht. Die is volgens de vissers onwerkbaar, brengt hoge kosten met zich mee en zou ook nog eens contraproductief werken omdat de visstand juist achteruit gaat als jonge vis niet meer de kans krijgt om uit te groeien.

De vissers uit Ouddorp laten op Facebook weten dat ze er alles aan zullen doel om de aanlandplicht tegen te houden. Ze stellen dat de bijvangst voor het overgrote deel overleeft. “Het beleid van de afgelopen decennia was om de jonge vis te sparen, wat geleid heeft tot een zee vol met vis. Alle visbestanden staan er ongelooflijk goed voor. En dit zouden we nu weer kapot moeten gaan maken?”

Volgens de Nederlandse Vissersbond werkt het Zuid-Hollandse schip actief mee aan de vorming van een “wetenschappelijk overtuigend dossier” voor staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken). Met dat dossier hopen de visserijorganisaties uitzonderingen op de aanlandplicht te bewerken.

De OD 6 vist met de pulskor, een techniek waarbij de vis, die op de zeebodem leeft, met lichte stroomstoten wordt opgeschrikt waarna ze in het net zwemt. Nederlandse vissers mogen alleen met speciale ontheffing van Brussel met de pulskor vissen. Volgens de vissers is deze techniek beter voor het milieu omdat het schip aanmerkelijk minder brandstof verbruikt en ook minder bijvangst aan boord haalt.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer