Economie

Banken helpen bij verhuizing saldo chipknip

AMSTERDAM. De banken maken het de klanten gemakkelijk. Zij gaan het geld dat de consumenten op hun chipknip hebben staan begin volgend jaar automatisch terugstorten, zo meldde de Betaalvereniging Nederland donderdag.

Redactie economie
6 November 2014 17:02Gewijzigd op 15 November 2020 14:09
beeld ANP
beeld ANP

„Ga met uw pas naar een oplaadpunt, druk op 1 en zet uw saldo op 0.” Sinds halverwege vorige maand wordt het publiek met een radiocommercial erop geattendeerd dat het einde van de chipknip nadert. Mensen moeten daarom hun tegoed overhevelen naar de eigen bankrekening.

Maar zij zijn moeilijk in beweging te krijgen. Het loopt bepaald geen storm. In drie maanden tijd gingen slechts 330.000 bank­klanten over tot actie op dit punt. Er staat naar schatting in totaal nog tussen 70 en de 80 miljoen euro op de pasjes, verdeeld over zo’n 12 miljoen eigenaren. Het gemiddelde bedrag per persoon is dus niet meer dan enkele euro’s.

Donderdag kwam er goed nieuws voor de chipkniphouder. Als hij of zij zelf niet handelt, zorgt de bank er straks voor dat het saldo verhuist. ABN AMRO, Rabobank en ING hadden deze service al aangekondigd, nu weten we dat andere financiële concerns, zoals SNS, Triodos en Van Lanschot, eveneens bereid zijn een handje te helpen.

Overbodig

Het verdwijnen van de chipknip werd anderhalf jaar geleden aangekondigd. Op 1 januari 2015 gaan de oplaadpunten op zwart en komt er na zeventien jaar een einde aan het bestaan van dit Nederlandse elektronische betaalmiddel. Het bewees vooral zijn diensten in de segmenten parkeren, verkoopautomaten en catering (bedrijfskantines).

Het is overbodig geworden doordat winkels voortaan ook het pinnen van kleine bedragen accepteren. De kosten daarvan voor de ondernemers zijn steeds verder gedaald. Zij hebben op betaalpunten de chipknip inmiddels vervangen of zijn druk bezig met het voorbereiden en uitvoeren van die noodzakelijke technische aanpassingen.

Directeur Piet Mallekoote van de Betaalvereniging Nederland benadrukte vorige maand reeds: „Het heeft voor mensen nu al geen toegevoegde waarde meer om nog geld op de chipknip te laten staan.” Zo snel mogelijk de elektronische portemonnee leegmaken, luidt dan ook de aanbeveling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer