Politiek

Kamp presenteert „innovatief elftal”

DEN HAAG (ANP). De Deltawerken zijn wereldberoemd, maar zijn er ook nieuwe baanbrekende projecten die Nederland op de kaart kunnen zetten? Van de 165 inzendingen van bedrijven en kennisinstellingen die zich meldden voor deze zoektocht naar nationale iconen van grote maatschappelijke en economische betekenis zijn er nu nog elf initiatieven over. Dat maakte minister Henk Kamp (Economische Zaken) woensdag bekend in De Telegraaf.

5 November 2014 08:52Gewijzigd op 15 November 2020 14:06

In dit ‘innovatief elftal’ zit bijvoorbeeld het idee om langer houdbare frisdrankflessen te maken uit biologische grondstoffen als bietsuiker, net als het plan om sterkere aardappels uit zaad en niet uit pootgoed te maken. Ook zijn er ideeën om files te verminderen door auto’s met elkaar te laten communiceren, duurzame kassen op open water te realiseren, de behandeling van tumoren te vergemakkelijken door het opsporen en bestralen ervan met een apparaat te doen: de MRI-versneller.

Met de competitie in vernieuwende ideeën wil Kamp „inspireren om innovatief te blijven en de wereld te tonen waar we goed in zijn”. Na de telescoop en de Deltawerken worden nieuwe blikvangers gezocht die in de toekomst moeten zorgen voor welvaart en een bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke problemen als de vergrijzing of het wereldvoedseltekort. Idee daarbij is dat zo ook in de toekomst behoefte is aan de Nederlandse kennis en producten.

De jury onder leiding van oud-minister Hans Wijers stelde vast dat de rijke oogst aan ideeën duidelijk maakt dat „Nederland veel kennis, creativiteit en ondernemerschap in huis heeft”.

Kamp maakt donderdag in de Ridderzaal de Nationale Iconen bekend die door het kabinet een handje worden geholpen bij het bieden van een internationaal podium om de vindingen te presenteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer