„Leenstelsel bevat perverse prikkels”
DEN HAAG. CDA-Kamerlid Rog moet niets weten van een leenstelsel voor studenten. Hij maakt gehakt van het kabinetsvoorstel.
Wat is er mis het voorstel van minister Bussemaker?
„Heel veel. In de eerste plaats leidt het tot meer schulden voor afgestudeerden. Dat vind ik onwenselijk; het beperkt onder meer hun toekomstige mogelijkheden op de huizenmarkt. Verder staat vast dat door het nieuwe stelsel 2700 jongeren per jaar niet meer aan een studie beginnen. Dat is erg voor de jongeren; die gebruiken hun talenten niet optimaal. Het is ook slecht voor de kenniseconomie; die kan zich minder ontwikkelen. Ook de staatskas loopt daardoor inkomsten mis; jongeren gaan minder verdienen. Mijn hoofdbezwaar is dat het stelsel perverse prikkels bevat. Het stimuleert jongeren namelijk om veel schulden te maken. En wie veel schulden heeft en later verhoudingsgewijs minder verdient, aan hem of haar wordt veel kwijtgescholden. Bussemaker zet een bonus op het aangaan van hoge schulden. Daarmee zadelt ze een hele generatie op met een schuldenberg”
U hebt drie uur spreektijd gevraagd. Is dat niet een beetje veel?
„Dat is zeker veel. Maar ik tekende in op het moment dat ik nog niet alle stukken had. Daarom heb ik ruimschoots spreektijd gevraagd. Ik denk dat ik er ongeveer een uur van zal gebruiken.”
Uw verzet is toch zinloos? D66 en GroenLinks in de Senaat gaan de wet toch steunen.
„Daar leg ik me niet bij voorbaat bij neer. Ik leg bloot dat het stelsel niet deugt en veel meer geld kost dan de minister denkt. Ik heb hoop dat de leden van de Eerste Kamer daar gevoelig voor zijn.”
Het is toch positief dat er extra geld binnenkomt voor verbetering van de kwaliteit van het onderwijs?
„Dat is nog maar de vraag of er extra geld beschikbaar komt. In eerste instantie ging het kabinet uit van 1 miljard, nu is het al geslonken tot 600 miljoen. Mijn stelling is dat als de helft van het aantal studenten het maximale bedrag van 50.000 euro gaat lenen, het nieuwe stelsel geen cent oplevert.”
Hbo’ers en wo’ers verdienen gemiddeld genomen meer dan mbo’ers. Dan is het toch ook logisch dat ze meer betalen voor hun studie?
„Het klopt dat ze meer verdie-nen. Daarom betalen zij in het huidige belastingstelsel al meer belasting dan degenen die minder krijgen.” Het kabinet moet toch ergens geld vandaan halen voor kwali-teitsverbetering. Anders waren er extra bezuinigingen nodig geweest.
„Laat de overheid eerst in overleg gaan met studenten en zoeken naar een plan met draagvlak. Nu zijn studenten en onderwijsinstellingen woedend. Er is in de samenleving geen draagvlak. Het huidige stelsel van studiefinanciering geeft iedereen eenzelfde kans.”
Zie ook Puntkomma pag. 4: ”Leenstelsel zit EH Basisjaar dwars”.