Politiek

„Rutte had eerder moeten worden ingelicht”

DEN HAAG (ANP). Premier Mark Rutte had eerder moeten worden ingelicht over de naheffing van 642 miljoen euro van de Europese Unie. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum zegt dat in reactie op een nieuwe brief van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën over de kwestie.

3 November 2014 20:12Gewijzigd op 15 November 2020 14:04
Premier Rutte. beeld ANP
Premier Rutte. beeld ANP

Dijsselbloem herhaalt in de brief dat hij op 17 oktober hoorde over de naheffing. Hij lichtte premier Rutte echter pas in op het moment dat de EU-top op donderdagavond 23 oktober al bezig was, vlak voor de Britse krant Financial Times met het nieuws ging komen. Ambtenaren van Rutte waren tegelijk met Financiën op 17 oktober ingelicht, maar ook zij lichtten de premier in de 6 dagen erna niet in.

„Het blijft merkwaardig dat niemand de premier inlichtte over zo’n belangrijk dossier”, zegt Van Hijum. Volgens hem is het proces „heel rommelig” verlopen. „We weten nog steeds niet of de Nederlandse bijdrage redelijk is of niet.” Uit de brief van Dijsselbloem blijkt dat hij nog steeds niet de gewenste openheid over de statistische gegevens in andere landen heeft. Zolang die er niet is, moet Nederland niet betalen, eist Van Hijum.

SP-Kamerlid Arnold Merkies stelt dat Dijsselbloem al het hele jaar ontwijkende antwoorden geeft op vragen over de Nederlandse afdracht aan Brussel. „Dit keer moeten alle cijfers en eigen berekeningen op tafel komen. Ook wil ik een compleet overzicht van de communicatie die er is geweest met de Europese Commissie.”

Dijsselbloem schrijft in zijn brief dat hij zich met de Commissie en met zijn collega’s van de andere EU-landen komende vrijdag buigt over de naheffing die behalve voor Nederland ook voor de Britten bijzonder slecht uitpakt. Londen wordt geacht 2,1 miljard euro na te betalen. De Britse premier David Cameron reageerde daar woedend op.

Ondertussen werkt roulerend EU-voorzitter Italië aan een oplossing. Zo kan er misschien gekeken worden naar de uiterste betaaldatum, al houdt de Europese Commissie tot nog toe vast aan 1 december. Premier Mark Rutte onderstreepte maandag dat Nederland bereid is te betalen, maar dan moeten de cijfers wel juist blijken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer