Politiek

Geen effect op koopkrachtbeeld door naheffing

DEN HAAG (ANP). De naheffing van de Belastingdienst die miljoenen mensen volgend jaar moeten betalen, heeft geen effect op het koopkrachtbeeld. Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken heeft dat vrijdag laten weten.

31 October 2014 12:43Gewijzigd op 15 November 2020 14:00

„Koopkrachtplaatjes houden rekening met wat je over een belastingjaar in totaal moet betalen, onafhankelijk van het precieze tijdstip. De naheffing ontstaat doordat mensen op hun loonstrookje te weinig belasting betalen. Dit wordt later in de inkomstenbelasting gecorrigeerd door de naheffing. In de koopkrachtplaatjes kijken we naar het totale bedrag.” Volgens het ministerie is de naheffing al opgenomen in de koopkrachtplaatjes voor 2014.

De heffing gaat gelden voor mensen met inkomens hoger dan 20.000 euro die vakantiegeld krijgen, een bonus of een eindejaarsuitkering. Lage inkomens hebben er dus geen last van. Wie modaal verdient moet rekening houden met een paar tientjes.

Staatssecretaris Eric Wiebes zei vrijdag dat de naheffing gemiddeld zo’n 150 euro zal bedragen. De heffing is hoger voor werknemers met een inkomen boven 1,5 keer modaal die bovendien een 13e maand en forse bonus krijgen en voor ouderen met een aanvullend pensioen van meer dan 30.000 euro. Een enkeling moet rekenen op een heffing van 700 euro. Dat geldt voor mensen bij wie de bonus hoger was dan het vaste jaarsalaris.

De oorzaak van de naheffing ligt in het inkomensafhankelijk maken van de heffingskortingen. Daarover hebben de regeringspartijen VVD en PvdA afspraken gemaakt in het najaar van 2012, direct na het oproer in de VVD tegen de inkomensafhankelijke zorgpremie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer