Vruchtbaarheidsklinieken: Kinderen krijgen te vaak te lang uitgesteld
Vruchtbaarheidsklinieken in België krijgen steeds vaker te maken met stellen die het krijgen van kinderen te lang hebben uitgesteld. „Steeds meer koppels gaan ervan uit dat de technologie het wel zal oplossen. Als het dan niet lukt, is de ontgoocheling bijzonder groot.”
Dat zegt Petra De Sutter, gynaecologe bij het UZ Gent en senator voor Groen vrijdag in De Morgen.
Op Twitter liet ze donderdag weten: „We moeten jongeren leren dat kinderen krijgen soms moeilijk is.” Ze is enthousiast over een Deens initiatief dat de jeugd bijbrengt hoe ze baby’s kunnen krijgen. Jongeren worden volgens haar wel voorgelicht over het voorkomen van een zwangerschap, maar weten over een zwangerschap zelf maar weinig.
De vruchtbaarheidsklinieken in België staan hoog aangeschreven. „Maar dat mag geen argument zijn om je kinderwens uit te stellen. Steeds meer koppels gaan ervan uit dat de technologie het wel zal oplossen. Als het dan niet lukt, is de ontgoocheling bijzonder groot.”
In de helft van de gevallen gaat het bij de klinieken nu om patiënten die het krijgen van kinderen te lang hebben uitgesteld, zegt professor Herman Tournaye (UZ Brussel). „Het is aan de politici om ervoor te zorgen dat meer mensen voor plan A kiezen, voor de spontane zwangerschap. Wij steken ook liever onze tijd in koppels die het echt nodig hebben.”