Israël op ramkoers met Zweden
JERUZALEM. Israël heeft zijn ambassadeur teruggeroepen uit Stockholm omdat Zweden Palestina officieel heeft erkend als staat. Dat hebben Israëlische media donderdag gemeld.
Volgens de krant Ha’aretz overweegt de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, zelfs om ambassadeur Isaac Bachmann definitief van zijn post te verwijderen in Zweden. De officiële boodschap is dat het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken de ambassadeur heeft teruggeroepen voor overleg.
Volgens Lieberman moet de Zweedse regering „begrijpen dat de betrekkingen in het Midden-Oosten ingewikkelder zijn dan de doe-het-zelfmeubelen van IKEA.” De minister sprak van een „ongelukkige beslissing die de extremisten sterkt.”
Lieberman vindt verder dat de Zweedse premier Stefan Löfven zich beter bezig kan houden met belangrijkere zaken in het Midden-Oosten, zoals dagelijkse massamoorden in Syrië, Irak en andere landen in de regio.
Zweden is de eerste West-Europese mogendheid die Palestina officieel als staat erkent. Het land besloot daar donderdag toe. Binnen Europa gingen alleen Malta en Cyprus Zweden voor.
De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Margot Wallström, zei donderdag dat de stap is genomen, omdat de „criteria van het internationale recht” zijn vervuld. „Er is grondgebied, een volk en een regering”, aldus de minister.
Robert Rydberg, hoofd van Midden-Oostenzaken bij het ministerie, plaatste een foto op Twitter waarop de ondertekening van de erkenning is te zien.
Premier Löfven had vier weken geleden bij zijn aantreden al gezegd dat zijn regering Palestina zou erkennen. Volgens Löfven is een tweestatenoplossing de enige oplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen.
Wallström zei donderdag te hopen dat de „uitstekende samenwerking” tussen Zweden en Israël zal worden voorgezet en dat „de beslissing in Jeruzalem op een constructieve manier” zal worden geïnterpreteerd.
De Palestijnen reageerden blij op de Zweedse stap. Hanan Ashrawi, een hoge Palestijnse functionaris, noemde de stap „een principiële en moedige beslissing.” „We hopen dat andere EU-lidstaten en landen in de hele wereld Zwedens voorbeeld zullen volgen (…) voordat de kans op een tweestatenoplossing voorgoed om zeep wordt geholpen.”
De Europese Unie heeft eerder gezegd een Palestijnse staat te zullen erkennen „wanneer dat gepast is.” De meeste landen, waaronder Nederland, zijn van mening dat alleen onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen tot erkenning van een Palestijnse staat kunnen leiden.
De Verenigde Naties erkennen de Palestijnse staat „als een staat die geen lid van de VN is.”