Politiek

De omstreden Europese naheffing

BRUSSEL (ANP). Nederland moet ruim 642 miljoen euro extra naar Brussel overmaken. Premier Mark Rutte sprak over een onaangename verrassing nadat de krant Financial Times over de Europese naheffing had geschreven. Niet alleen Nederland moet betalen. Brussel vordert zelfs 2,1 miljard euro van de Britten. Waar komt deze ‘plotselinge’ naheffing vandaan?

28 October 2014 15:58Gewijzigd op 15 November 2020 13:55

Volgens de Europese Commissie in Brussel is er niets aan de hand. Het gaat gewoon om een correctie van de cijfers over de omvang van de Europese economieën uit de periode van 2002 tot 2013, bij een land vanaf 1995. De Europese Commissie gebruikt die cijfers, verstrekt door de landen zelf, om de jaarlijkse afdrachten (bijdrages) van de EU-lidstaten aan de Unie te berekenen.

De Nederlanders en de Britten blijken de afgelopen jaren meer inkomsten te hebben gehad, net als Italië, Griekenland, Cyprus, Malta, Bulgarije, Ierland en Letland. Enkele landen gaven de laatste jaren consequent een te laag inkomen op, constateerden de rekenmeesters in Brussel. Andere landen, zoals Duitsland en Frankrijk, krijgen juist geld terug.

Voor Nederland gaat het vooral om de laatste 4 jaar, die maken 90 procent uit van de naheffing. De overige 10 procent gaat over de periode vanaf 2002. De 642 miljoen zijn dus geen naheffing over een bepaald jaar, maar over een langere periode.

De omvang van de aanpassingen of correcties is nog eens versterkt door nieuwe methodes om de economische kracht van EU-lidstaten te berekenen. Het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek heeft herberekeningen van het Nederlandse bruto binnenlands product gedaan vanaf 2010. Hieruit blijkt dat Nederland miljarden meer heeft verdiend dan aanvankelijk aan Brussel gemeld.

De Europese Commissie verklaart de ongebruikelijk hoge naheffing dit jaar voor enkele landen door erop te wijzen dat sommige openstaande kwesties eindelijk zijn opgelost. Het gaat dan bijvoorbeeld om de vaststelling wat er precies onder het nationaal inkomen valt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer