Alleen zuigelingen krijgen prik tegen meningokok C
Vooralsnog krijgen alleen baby’s een inenting tegen meningokokken type C, de bacterie die nekkramp of bloedvergiftiging kan veroorzaken. Het kabinet heeft vrijdag besloten deze vaccinatie in het rijksvaccinatieprogramma (RVP) op te nemen.
Een inhaalslag om alle kinderen onder de achttien jaar te vaccineren tegen deze dodelijke bacterie, is nog niet zeker. Het kabinet kwam er vrijdag niet aan toe hierover een beslissing te nemen. Dat gebeurt mogelijk over twee weken.
Minister Borst van Volksgezondheid heeft geen geld meer op haar begroting voor zo’n massale vaccinatiecampagne. De inenting voor zuigelingen gaat 10 miljoen euro per jaar kosten en een inhaalmanoeuvre voor de achttienjarigen circa 80 miljoen. Maar ze gaat ervan uit dat het kabinet over de brug komt met voldoende geld, zei Borst gisteren na afloop van de ministerraad.
De minister wil het liefst dat alle jongeren onder de achttien standaard tegen de meningokok C worden ingeënt. Ook de Gezondheidsraad had haar dat onlangs geadviseerd. Ook stelde de raad voor baby’s tegen pneumokokken in te enten, maar het kabinet heeft hier vrijdag niet over gesproken. De pneumokokbacterie kan leiden tot dezelfde ziekteverschijnselen als de meningokok. Het begint met plotselinge hoofdpijn, koorts, braken, blauwpaarse plekjes op de huid en een stijve nek.
Jaarlijks sterven enkele tientallen kinderen en jongvolwassenen door besmetting met meningokok of pneumokok. Veel anderen houden er blijvende, ernstige verschijnselen aan over. Overigens beschermt het vaccin tegen meningokok C niet tegen variant B, die in Nederland vaker voorkomt. Tegen type B is nog geen vaccin. In wetenschappelijke kring bestaat daarom twijfel over het nut van de prik tegen meningokok C.
Vorige zomer werden in de gemeente Moerdijk 4500 kinderen gevaccineerd tegen type C, na een uitbraak in die plaats.