Buitenland

„Wereldrecord skydiven vergt vooral lef”

DELFT (ANP). Een flinke dosis pure lef. Dat is eigenlijk het enige dat nodig is om net als Google-topman Alan Eustace het wereldrecord skydiven te verbreken, zegt Joris Melkert van de TU Delft. Een val met een snelheid van ruim 1300 kilometer per uur door de geluidsbarrière is volgens de universitair docent lucht- en ruimtevaarttechniek in principe niet schadelijk voor het menselijk lichaam. „De skydiver moet alleen zorgen voor een ruimtepak met zuurstof- en druktoevoer. Op 40 kilometer hoogte, het startpunt van de sprong, kunnen mensen immers niet overleven. Officieel is de grens met de ruimte vastgesteld op 100 kilometer, maar op 40 kilometer is er ook al nauwelijks nog sprake van atmosfeer.”

25 October 2014 14:07Gewijzigd op 15 November 2020 13:51

„Het was geweldig”, zei Eustace na afloop tegen de New York Times. „Ik kon het zwarte gat van de ruimte zien, maar ook de lagen van de atmosfeer. Dat had ik nooit eerder gezien.” Naar eigen zeggen heeft Eustace niet gemerkt dat hij door de geluidsbarrière schoot. „Dat is heel normaal”, zegt Melkert, „het klinkt spectaculair, maar je merkt er niets van.”

De houding en eventuele bewegingen van de springer zijn de eerste 30 kilometer van de val niet van belang, zegt Melkert. „Door de ijle lucht is er zo weinig weerstand dat je automatisch recht naar beneden valt. Pas op het laatste stuk kun je met behulp van arm- of beenbewegingen je richting aanpassen.”

De Google-topman was vrijdag de tweede die het skydive-record aan ‘flarden wist te vallen’; na 4,5 minuut was hij weer beneden. Het vorige record stond op naam van de Oostenrijkse parachutist Felix Baumgartner, wiens sprong 2 jaar geleden door 8 miljoen mensen live werd gevolgd via YouTube. Melkert denkt dat de recordpoging van de Google-topman nog wel verbroken zal worden. „Het kan natuurlijk altijd nóg hoger en sneller. Op een gegeven moment heb je alleen wel iets met een straalmotor nodig om hoger te komen, dat haalt een heliumballon niet meer.”

Met een ‘normale’ skydive bereikt de springer een snelheid van maximaal 300 kilometer per uur, zegt skydive-instructeur Gerben Boogaard. „Wat Eustace gedaan heeft, is de droom van iedere skydiver. Hoe hoger, hoe beter.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer