Politiek

Europarlementariërs verontwaardigd over vonnis in zaak Asia Bibi

STRAATSBURG. Europarlementariërs zijn verontwaardigd over het doodvonnis voor de Pakistaanse christin Asia Bibi.

Redactie kerk
23 October 2014 12:23Gewijzigd op 15 November 2020 13:48
Van Dalen. beeld RD
Van Dalen. beeld RD

Dat bleek woensdagavond toen het Europees Parlement in Straatsburg debatteerde over de zaak. Het debat was aangevraagd door Europarlementariër Van Dalen (ChristenUnie). Hij stelde dat het tijd is dat Europa druk uitoefent op Pakistan om de blasfemiewetten in het land aan de kant te zetten.

De nieuw te benoemen hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid van de Europese Unie, de huidige minister van Buitenlandse Zaken van Italië Federica Mogherini, moet wat Van Dalen betreft „alles uit de kast halen om Asia Bibi vrij te krijgen.”

SGP-Europarlementariër Belder vroeg de Europese lidstaten om ook afzonderlijk actie te ondernemen richting Pakistan. „Eis van de Pakistaanse justitie een zuivere rechtsgang tegen Asia Bibi en eis van de Pakistaanse autoriteiten een behandeling van Pakistaanse christenen als volwaardige staatsburgers. Met deze Pakistaanse zelfreiniging zal Asia Bibi zeker vrijkomen en zullen Pakistaanse christenen werkelijk vrije burgers worden.” Volgens Belder is er in het geval van Asia Bibi sprake van „pure rechtsverkrachting onder inroeping van een giftige blasfemiewet.” Hij riep bovendien christenen in het Westen ertoe op voor Bibi te bidden.

Europarlementariër De Jong (SP) stelde dat niet alleen christenen, maar ook moslims het slachtoffer zijn van de rigide blasfemiewetten in Pakistan. Reden genoeg om te eisen dat de wet van tafel gaat, concludeerde hij.

Bij het debat waren geen vertegenwoordigers aanwezig van de Europese Commissie. Dit tot onvrede van onder anderen CDA-Europarlementariër Lenaers, die dat „storend” noemde. Wel vertrekt de mensenrechtenambassadeur van de Europese Unie, Lambrinidis, volgende week naar Pakistan. Daarbij zal hij de afspraken over de mensenrechten die de Unie en Pakistan hebben gemaakt in een handelsakkoord, onder de aandacht brengen.

ChristenUnie en SGP kondigden daarnaast aan een brief te sturen naar paus Franciscus, met het verzoek om zijn invloed aan te wenden om Bibi vrij te krijgen. De leider van de Rooms-Katholieke Kerk speelde ook een rol bij de vrijlating van de Sudanese christin Meriam Ibrahim eerder dit jaar.

Daarbij was ook aankomend buitenlandcoördinator Mogherini betrokken als Italiaans minister. Italië speelde destijds een belangrijke rol in de onderhandelingen met Sudan over de vrijlating van Ibrahim, die inmiddels in de Verenigde Staten woont.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer