Twijfel over vrijlating ontvoerde meisjes in Nigeria
APELDOORN. Dag 190. Zolang zijn de meer dan 200 in Nigeria ontvoerde schoolmeisjes inmiddels in handen van terreurbeweging Boko Haram. De Nigeriaanse regering kondigde eind vorige week hun vrijlating aan, maar Boko Haram hult zich sindsdien in stilzwijgen. Het voedt de scepsis.
Zullen de meisjes werkelijk vrijkomen? De regering van Nigeria kondigde vrijdag een bestand met Boko Haram aan, waar de vrijlating een onderdeel van is. Het wekte hoop, maar die was van meet af aan overgoten met scepsis. De terreurbeweging had het bericht zelf niet bevestigd.
Sceptici opperden dat de regering van Goodluck Jonathan té graag een overeenkomst wil aankondigen, nu er in februari verkiezingen voor de deur staan. De regering staat onder grote druk om succes te boeken in de strijd tegen de terreur. Vanuit regering en leger komen er echter vaker berichten over geslaagde acties tegen Boko Haram die meer op fantasie dan op werkelijkheid lijken te berusten.
Vlak na de ontvoering van de meisjes in april stelde het Nigeriaanse leger al dat ze waren bevrijd. Het leger zou ook weten waar de meisjes zitten. Dat laatste zou kunnen, maar tot enige actie heeft het dan niet geleid.
Van een wapenstilstand was de afgelopen dagen bovendien weinig te merken. Vermoedelijke Boko Haramstrijders doodden kort na de aankondiging ervan op vrijdag zeker achttien inwoners van enkele dorpen in de noordelijke deelstaat Borno. Het zou kunnen dat afsplitsingen van Boko Haram of ‘gewone’ criminelen de overvallen pleegden, maar bronnen binnen het leger zouden anders doen vermoeden. Te vrezen is daarom dat dag 190 nog niet de laatste dag in gevangenschap zal zijn voor de meisjes.