Prof. Th. A. Boer en prof. G. C. den Hertog schrijven nieuwe ”Christelijke ethiek”
ZOETERMEER. Bij uitgeverij Boekencentrum staat een nieuwe ”Christelijke ethiek” op stapel, vergelijkbaar met de ”Christelijke dogmatiek” die twee jaar geleden verscheen en een groot succes werd. De ethici prof. dr. Theo Boer (PThU) en prof. dr. Gerard den Hertog (TUA) gaan het boek schrijven.
Met de ”Christelijke ethiek” komt volgens de uitgever een handboek beschikbaar dat bruikbaar is voor universiteiten en hogescholen, en ook voor geïnteresseerden in allerlei ethische vraagstukken. De verschijning staat gepland voor de eerste helft van 2017.
De insteek van de nieuwe uitgave is „orthodox met een open houding”, meldt het persbericht van de uitgeverij. Het boek zal „stevige doordenking van fundamenteel-ethische vraagstukken” combineren met de behandeling van praktische vragen waarmee mensen in de samenleving te maken hebben. Beide auteurs hebben op het terrein van ethiek hun sporen verdiend. Prof. dr. Th. A. Boer is universitair docent ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen en daarnaast bijzonder hoogleraar ethiek van de zorg aan de Theologische Universiteit Kampen (Lindeboomleerstoel). Prof. dr. G. C. den Hertog is hoogleraar systematische vakken aan de Theologische Universiteit Apeldoorn.
Hoewel de auteurs elk een aantal hoofdstukken schrijven, staan ze samen voor de volledige inhoud. Prof. Boer: „We hebben het boek in twee delen verdeeld: een historisch en systematisch deel, en een toegepast deel waarin praktische vragen aan bod komen.”
In het eerste deel gaat het over de wortels van de christelijke ethiek, via een historisch en systematisch overzicht. „Denk aan de verhouding tot de klassieke theologie en filosofie, Augustinus, Thomas van Aquino, de reformatoren. Hoe zit het bouwwerk van de christelijke ethiek in elkaar, waar steunt het op, waar houdt het rekening mee, waar leidt het toe?”
Het tweede deel van het boek behandelt praktische kwesties rond een groot aantal thema’s: vragen rond levensbegin en levenseinde, zorg, milieu, overheid, oorlog en vrede, relaties, economie. De beide delen van het boek moeten onderling hecht verbonden zijn: het eerste deel wordt naar de praktijk toe geschreven, in het tweede deel vindt steeds terugkoppeling plaats.
Qua opzet is het boek vergelijkbaar met de twee jaar geleden verschenen ”Christelijke dogmatiek”, geschreven door de hoogleraren G. van den Brink en C. van der Kooi. Dat boek is goed verkocht: inmiddels ligt de vierde druk in de boekhandel. Net als de ”Christelijke dogmatiek” is de nieuwe ”Christelijke ethiek” bedoeld voor studenten, geïnteresseerde gemeenteleden en theologen.
Het nieuwe handboek moet in een behoefte voorzien. Prof. Boer: „Er is de laatste jaren wel het een en ander verschenen op het gebied van de toegepaste ethiek, bijvoorbeeld over euthanasie, of over ongewenste kinderloosheid, of over duurzaamheid. Maar het ontbreekt aan een diepergaand overzichtswerk.”
Of het boek de opvolger zal worden van het boek ”Grondslagen christelijke ethiek” van prof. J. Douma? „Ja en nee. Het team van auteurs is deze keer breder”, denkt prof. Boer. „Douma schreef een voortreffelijk boek, maar dankzij de –zeker toen nog– aanwezige scheidslijnen tussen kerkverbanden bereikte hij niet de breedte van heel kerkelijk Nederland. Daarom is er nu bewust gekozen voor een combinatie van iemand uit de Christelijke Gereformeerde Kerken en iemand uit de Protestantse Kerk in Nederland. Maar we vertegenwoordigen niet het grijze midden, we staan allebei op een stevige confessionele basis.”
Verschillen zijn er wel tussen beide auteurs, maar die liggen volgens prof. Boer vooral op het vlak van hun verschillende deskundigheid: „Den Hertog is op het terrein van historisch en systematisch onderzoek beter, ik heb de meeste ervaring met toegepaste ethiek. Hij zal dus de hoofdauteur zijn van veel hoofdstukken in het eerste deel, ik in het tweede deel, waarbij we steeds samen verantwoordelijk blijven voor de inhoud.”
Verder benadrukt prof. Boer vooral de „congenaliteit” tussen beide auteurs: „We werken al jarenlang voortreffelijk samen in de landelijke Werkgroep Theologische Ethiek, waarvan ik voorzitter ben. Allebei vinden we dat het historische christendom het verdient om serieus genomen en geactualiseerd te worden, dat het christelijk geloof iets toevoegt aan de moraal, maar ook dat we de natuurlijke moraal serieus moeten nemen.”
De auteurs willen de komende jaren hun oor te luisteren leggen bij hun toekomstige lezerspubliek. Welke vragen leven er, op welke terreinen is er behoefte aan doordenking? Prof. Boer: „Dat kan op verschillende manieren: via een oproep in de krant, via Twitter, een blog, een focusgroep. Daarover denken we nog na.”