Binnenland

Stedelijk staat stil bij 70 jaar bevrijding

AMSTERDAM (ANP). Met de tentoonstelling Het Stedelijk in de oorlog staat het Stedelijk Museum in Amsterdam volgend voorjaar stil bij de nationale herdenking van 70 jaar bevrijding. De expositie bestaat uit werk uit de eigen collectie en bevat nooit eerder vertoond beeldmateriaal.

16 October 2014 14:28Gewijzigd op 15 November 2020 13:39

De tentoonstelling, die van 21 februari tot en met 31 mei duurt, heeft vijf verhaallijnen. ‘De jaren dertig: kunst op de vlucht’ gaat over joodse kunstenaars, verzamelaars en handelaren die Duitsland ontvluchtten nadat Hitler aan de macht kwam. Het Stedelijk steunde ze destijds aan de hand van opdrachten en aankopen.

Verder komt het verhaal aan de orde van conservator Willem Sandberg die het initiatief nam voor de aanleg van een bunker in de duinen bij Castricum. Het Stedelijk was het eerste museum dat dit had en onder meer het Rijksmuseum en Museum Boijmans van Beuningen mochten hier gebruik van maken. Zo lag De Nachtwacht van Rembrandt er een tijd opgerold.

Het Stedelijk besteedt eveneens aandacht aan het museum in oorlogstijd, dat in tegenstelling tot de meeste andere instellingen op het Museumplein open kon blijven en de periode direct na de oorlog. Daarnaast zijn op de tentoonstelling de resultaten te zien van een herkomstonderzoek naar 16 kunstwerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer