Binnenland

Deur van de publieke omroep moet open

AMSTERDAM (ANP). Wie over een paar jaar tv kijkt, ziet misschien niet alleen programma’s van de publieke omroepen op het publieke net. De deur gaat open voor buitenstaanders. De bestaande zenders raken hun monopolie op het maken van programma’s kwijt, als het aan staatssecretaris Sander Dekker (Media) ligt. Hij presenteerde maandag zijn plannen. Die moeten op 1 januari 2016 ingaan.

13 October 2014 17:48Gewijzigd op 15 November 2020 13:34

Dekker wil dat er minder amusement te zien is op NPO1, NPO2 en NPO3. In plaats daarvan moeten de kijkers meer informatie, educatie en cultuur voorgeschoteld krijgen. Hij wil zo de publieke omroep veelzijdiger, creatiever en vernieuwender maken. Ook moeten de publieken zich zo onderscheiden van de commerciëlen. „Voor ieder programma moet duidelijk zijn waarom daar belastinggeld in is gestoken.” Dat kan volgens hem wel via amusement, „maar als dat het doel van het programma op zich is, moet je je afvragen of dat niet bij de commerciële omroep thuishoort.” Hij noemde als voorbeeld Animal Crackers, Ranking the Stars en De slechtste chauffeur van Nederland.

Het publieke bestel telt nu acht grote omroepen. Dat zijn AVROTROS, BNN-VARA, KRO-NCRV, EO, VPRO, Max, NOS en NTR. Die zijn niet allemaal te spreken over de plannen van Dekker. Zo heeft de VPRO het over een frontale aanval op de publieke omroep. Omroep Max vindt de plannen een schoffering. „De kijker is de dupe. Educatie, informatie, cultuur; de grachtengordel is daar misschien blij mee maar je zult zien dat hierdoor een heel klein gedeelte van de kijker nog in contact komt met de publieke omroep”, zegt directeur Jan Slagter. Hij vindt dat „de politiek veel te dicht op de inhoud zit”.

De overkoepelende organisatie van de zenders, de Nederlandse Publieke Omroep, is juist positief. Volgens de NPO is het „een historische stap” dat het bestel wordt opengesteld voor programmavoorstellen van derden. „Zo ontstaat meer creatieve competitie die de kwaliteit van de programma’s ten goede komt”, aldus bestuursvoorzitter Henk Hagoort.

De politiek is vrijwel unaniem positief. De SP is tegen. „Staatssecretaris Dekker weet van geen ophouden in zijn wens om de publieke omroep af te breken. Er komt meer reclame en minder pluriformiteit. De publieke omroep verdwijnt naar de marge”, zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Volgens de ChristenUnie dreigt Dekker „veel te betuttelend” te worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer