Kerk & religie

Bezwaarden in GKN willen wel band met PKN

Sommige gereformeerde kerken die tegen de kerkfusie met hervormden en lutheranen in de huidige vorm zijn, willen toch een band met de toekomstige fusiekerk, de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Kerkredactie
19 January 2004 09:23Gewijzigd op 14 November 2020 00:53

Zij overwegen zich aaneen te sluiten en vervolgens collectief ”bijzondere betrekkingen” of een zogeheten associatie aan te gaan met de PKN. Dat zeiden zaterdag de organisatoren van een besloten bezinningsdag in Giessenburg van plaatselijke gereformeerde kerken die grote moeite hebben met het fusiebesluit van 12 december. Toen gingen de synodes van de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk definitief akkoord met de kerkfusie. Daardoor wordt de PKN op 1 mei een feit.

Bijna negentig gereformeerde kerken hadden van tevoren aangegeven tegen de kerkfusie te zijn of er slechts onder voorwaarden mee te kunnen instemmen. De behoudende tegenstanders in gereformeerde kring hebben vooral moeite met het verlies van de vanouds grote zelfstandigheid van de plaatselijke kerken.

„Een aantal kerken overweegt serieus de mogelijkheid van bijzondere betrekkingen of een associatie met de PKN”, zei A. de Leeuw van de gereformeerde kerk van Noordeloos, met die van Nieuw-Vennep organisator van de dag. Hij benadrukte dat er geen peiling onder de 91 deelnemers uit 30 gereformeerde kerken is gehouden. Voor het aangaan van bijzondere betrekkingen of een associatie met de PKN zijn de betrokken kerken uiteraard afhankelijk van instemming van de fusiekerk. Na deze dag is het aan de kerkenraden om te beslissen of, en zo ja hoe men verder wil gaan met de PKN.

De bezinningsdag van afgelopen zaterdag kenmerkte zich volgens De Leeuw door „een grote verbondenheid, maar ook door veel vastberadenheid. Men was het er hartgrondig over eens dat het fusiebesluit zo niet genomen had mogen worden.”

Enkele kerken zijn volgens De Leeuw inmiddels bij de Gereformeerde Kerken in Nederland (GKN) in beroep gegaan tegen het fusiebesluit. De organiserende kerken hadden een tweetal conceptappèlschriften en een pro-forma-appèlschrift voorbereid. Het laatste appèlschrift was bedoeld voor het geval kerkenraden niet in staat zouden zijn om voor 23 januari, de datum waarop ze bij het verantwoordelijke orgaan binnen moeten zijn, over een definitief appèlschrift te beslissen.

De gereformeerde synodevoorzitter, ds. J. G. Heetderks, gaf tijdens de bezinningsdag uitleg over het fusiebesluit. Het behoudende Confessioneel Gereformeerd Beraad (CGB) heeft tot teleurstelling van een deel van de achterban de kerken ertoe opgeroepen de PKN niet nu al te verlaten. Het CGB wil het beleid van de PKN in de komende jaren toetsen aan de hand van enkele ijkpunten, zoals respect voor de plaatselijke zelfstandigheid en trouw aan de gereformeerde belijdenisgeschriften.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer