Westerse landen alerter op ebola
WASHINGTON. De Verenigde Staten gaan vliegtuigpassagiers uit landen waar ebola heerst strenger onderzoeken als ze aankomen op Amerikaanse luchthavens. Dat meldden Amerikaanse media.
Op dit moment worden reizigers die in Sierra Leone, Liberia of Guinee op het vliegtuig stappen al gescreend. Vanaf dit weekeinde zal onder andere hun temperatuur worden gemeten als ze in de Verenigde Staten arriveren. De maatregel wordt mogelijk uitgebreid naar andere landen als daar ebolagevallen zijn.
De screening van passagiers heeft plaats op vijf luchthavens waar verreweg de meeste passagiers uit de getroffen landen binnenkomen. Het gaat om vliegvelden in New York, Chicago, Washington, Newark en Atlanta. Behalve dat hun temperatuur wordt gemeten, krijgen ze ook een vragenlijst om te zien of ze contact hadden met mensen met ebola.
De Liberiaanse ebolapatiënt Thomas Eric Duncan, die in Texas werd opgenomen met het virus, is daar woensdag aan overleden. Dit meldde het ziekenhuis in Dallas waar hij werd verpleegd.
Duncan was de eerste patiënt bij wie in de VS ebola werd vastgesteld. De diagnose werd op 30 september gesteld nadat hij uit het West-Afrikaanse Liberia was gekomen voor zijn huwelijk. De beoogde bruid, Louise Troh, ligt ter observatie nog steeds in quarantaine.
Ook elders in de wereld worden intussen strenge maatregelen tegen de verspreiding van ebola genomen. Zo gaat de grootste luchthaven van Rome, het vliegveld Leonardo da Vinci, een bunker bouwen voor vliegtuigpassagiers die er met ebolaverschijnselen arriveren.
Dit meldde de Italiaanse krant Il Tempo donderdag. Het wordt een soort eerstehulppost met geïsoleerde ruimten. De bunker moet binnen een halfjaar gereed en zijn en de huidige medische voorzieningen vervangen.
De tweede luchthaven van Italië, het vliegveld Malpensa bij Milaan, heeft al een quarantainecentrum voor verdachte ziektegevallen.
Secretaris-generaal Ban Ki Moon van de Verenigde Naties heeft de Nederlander Peter Jan Graaff benoemd als ebola-crisiscoördinator voor Liberia. Uit hoofde van zijn functie zal Graaff namens de ebolamissie van de VN (Unmeer) nauw samenwerken met de regering van Liberia om internationale hulp zo snel en effectief mogelijk in het West-Afrikaanse land te krijgen.
Marcel Rudasingwa uit Rwanda gaat dezelfde rol vervullen in Guinee. Voor Sierra Leone heeft Ban Ki Moon de Amerikaan Amadu Kamara aangesteld.
Graaff werkte onder meer voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in verscheidene Afrikaanse landen maar ook in Afghanistan en Haïti. Hij gaf daarna leiding aan het team voor burgerzaken en ontwikkeling van de VN-missie in Afghanistan (Unama).
Het Amerikaanse ministerie van Defensie maakte kort daarvoor bekend dat het honderd mariniers naar Liberia stuurt. Ze moeten zorgen voor ondersteuning bij transporttaken.
Ook Groot-Brittannië zegde woensdag steun toen. Londen maakte bekend dat het 750 militairen naar Sierra Leone stuurt om daar de strijd aan te gaan met ebola.