Bedenker fusie-federatiemodel wordt wethouder in Maassluis
Ds. J. de Visser uit Maassluis, in met name hervormde kring bekend geworden door zijn voorstel (samen met ouderling J. van Heijst) voor een fusie-federatiemodel, neemt volgende week zondag afscheid van zijn gemeente. Om twee dagen later wethouder te worden voor het CDA in zijn woonplaats.
„Naar buiten toe heb ik heel wat uit te leggen”, zegt de hervormde predikant (46). „Je hoort wel eens dat een leraar predikant wordt; maar dit is minstens zo ingrijpend. Zelf zie ik er niet zó’n stap in.”
Tien jaar geleden, in 1994, begon De Visser -die als onderwijzer startte, Nederlands studeerde, tien jaar leraar was en theologie studeerde- als predikant in Nieuwdorp. Later werd dit Maassluis. „Gaandeweg ontdekte ik dat ik niet meer studeerde. Ik heb toen mijn oude liefde weer opgepakt: de rechtenstudie.” In september rondde hij deze studie, aan de Open Universiteit, af. Zijn specialisatie was staats- en bestuurskunde, hij studeerde af op het gebied van de gemeentepolitiek. „Theoretisch ben ik dus aardig toegerust.”
Het is aan de nieuwe Wet dualisering gemeentebestuur te danken dat de predikant wethouder kan worden. „Het plaatselijke bestuur van het CDA vroeg me: „Zou je dat zien zitten?” En ik ben zo open in mijn opvattingen over kerk en roeping dat ik dacht: „Dit is geen inhoudsloze vraag. Hier wil ik serieus mee omgaan.” Vroeger, aan het begin van mijn predikantschap, had ik een heel hoge taak- en roepingsopvatting. Gaandeweg is die, door de nuchtere praktijk, gereduceerd tot: Doe maar gewoon je werk als dienaar des Woords goed.”
Zijn keuze voor het wethouderschap is niet ingegeven door negatieve ervaringen dan wel tegenslagen in de jaren dat hij predikant was, benadrukt ds. De Visser. „Integendeel. Maar ik ben voor mezelf tot de conclusie gekomen dat de dienst aan de wereld niet per definitie minder is dan de dienst aan de kerk. Het is onze taak om in de wereld actief te zijn - zeker als je gevraagd wordt. En het is goed als mensen die weten wat er in de kerk speelt, ook midden in de wereld, in de politiek, willen staan.”
Nooit eerder was hij actief in de politiek. „Wel altijd buitengewoon geïnteresseerd” In het CDA? Ds. De Visser: „Mijn wortels liggen in de Gereformeerde Gemeenten. Het mag duidelijk zijn welke partij toen mijn voorkeur had. Later is dat inderdaad het CDA geworden.” Met een lach: „Overigens, bezien vanuit mijn achtergrond is mijn overstap dus niet vreemd. Binnen de SGP was de combinatie predikant en politicus lange tijd niet ongebruikelijk.”
Ds. De Visser volgt J. F. Koen op, die juist vrijdag is geïnstalleerd als burgemeester van Zederik. Zijn portefeuille wordt Ruimtelijke Ordening, Sociale Zaken en Personeels- en Organisatiebeleid. „En gezien de huidige samenstelling van de gemeenteraad verwacht ik dat ik ook na 2006 wel CDA-wethouder kan blijven.” En zo niet, dan weer dominee? „Nou ja, zeg nooit nooit. Ik heb inmiddels ontheffing gekregen van het breed moderamen van de PKV hier en wil de bevoegdheden als van een emeritus predikant krijgen. Een weg terug is dus altijd mogelijk. Maar ik ga daar niet van uit.”
Zondag 25 januari neemt de predikant afscheid. Met de woorden uit Psalm 139:7 (nieuwe berijming): „Gij hebt mij immers zelf gemaakt.” En die van Huub Oosterhuis: „Gij hebt ons zelf ontvankelijk gemaakt.” Ds. De Visser: „Dat vind ik nu mooie woorden om afscheid te nemen en een nieuw begin te maken.”