Binnenland

Regeringscrisis Antillen lijkt afgewend

De val van het kabinet–Godett op de Antillen lijkt afgewend. De Democratische Partij (DP) van Bonaire en de National Alliance van Sint–Maarten zijn bereid toe te treden tot de regering, hoewel nog niet inhoudelijk over hun eisen is gesproken. Hiermee zou de coalitie een meerderheid hebben van dertien van de 22 zetels in de Staten (het parlement).

ANP
16 January 2004 16:08Gewijzigd op 14 November 2020 00:53

Maandag stapten de Patriottische Unie van Bonaire en de Sabaanse partij WIPM uit het kabinet. De partijen eisten dat FOL–leider Anthony Godett zou opstappen als Statenlid, omdat hij eind december voor corruptie is veroordeeld. Maar Godett weigerde te vertrekken en kreeg de steun van de Curac_aose partijen FOL, PNP en PLKP en de Democratische Partij van Sint Eustatius.

Deze partijen gingen direct op zoek naar nieuwe coalitiepartners. Jopie Abraham, leider van de DP van Bonaire, zei vrijdag dat zowel hij als de National Alliance bereid is zitting te nemen in de regering. Hij meldde daarbij dat er inhoudelijk nog niet is gesproken over het eisenpakket van beide partijen. Dat moet maandag gebeuren.

Wel is al overeengekomen dat DP Bonaire de minister van Onderwijs en de staatssecretaris van Jeugdzaken mag leveren. Zij nemen deze functies over van de Patriottische Unie. De Sint–Maartense partij mag de minister van Binnenlandse Zaken en Constitutionele Zaken en de staatssecretaris van Justitie leveren.

De laatste posten waren eerst in handen van de Democratische Partij van Sint–Maarten, die oorspronkelijk ook deel uitmaakte van het kabinet–Godett. De DP stapte in augustus uit ontevredenheid uit de regering.

Abraham zegt dat hij geen grote problemen heeft met het lidmaatschap van Godett van de Staten. „We kunnen op de emotionele toer gaan maar de Staatsregeling zegt dat pas bij een definitieve veroordeling tot meer dan een jaar gevangenisstraf een lid van de Staten zijn recht op een zetel verliest." Godett is veroordeeld tot een jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk. „Bovendien is het vonnis nog niet onherroepelijk, want hij gaat in hoger beroep", aldus Abraham.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer