Politiek

Geen nieuwe sanctie tegen sleutelgeld

DEN HAAG (ANP). Minister Stef Blok (Wonen) is niet van plan een nieuwe sanctie in te voeren tegen verhuurders die sleutelgeld vragen aan huurders bij het aangaan van een huurcontract. Sleutelgeld vragen is niet toegestaan, maar het gebeurt toch. Individuele huurders kunnen naar de rechter stappen maar verder valt er weinig te doen als de verhuurder of bemiddelaar het geld weigert terug te geven.

2 October 2014 21:06Gewijzigd op 15 November 2020 13:19

Dat valt op te maken uit een brief van Blok, die op verzoek van D66 in kaart bracht wat mensen kunnen doen tegen sleutelgeld. Blok weet niet hoe vaak deze praktijken voorkomen. Hij erkent dat verhuurders gebruik maken van de zwakke machtspositie van de kandidaat-huurder. Die krijgt immers de woning niet als het sleutelgeld niet wordt betaald.

Volgens de wet kan een bestuurlijke boete (maximaal 450.000 euro per overtreding) of dwangsom worden opgelegd als blijkt dat verhuurders stelselmatig sleutelgeld vragen. Maar de Autoriteit Consument en Markt (ACM) treedt alleen op als blijkt dat er meer mensen getroffen zijn. Particulieren of bedrijven kunnen de ACM tips en meldingen over dit soort praktijken doorgeven.

De huurder zelf krijgt dan ook nog niet zijn geld terug, maar kan dat proberen terug te vorderen, eventueel via de rechter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer