Christenvervolging

Christelijke vluchtelingen Irak komen bijeen in tenten

In grote delen van Irak zijn christenen hun leven niet meer zeker. De situatie in het door Koerden bestuurde noorden van het land is echter gunstiger. Daar ontstaan kerkjes in vluchtelingenkampen.

Albert-Jan Regterschot

2 October 2014 15:41Gewijzigd op 15 November 2020 13:19
Ingang van een vluchtelingenkamp in Irak. beeld AFP
Ingang van een vluchtelingenkamp in Irak. beeld AFP

Tientallen, zo niet honderden geïmproviseerde vluchtelingenkampen zijn er inmiddels in Noord-Irak. Niet alleen christenen, maar ook jezidi’s en moslims die op de vlucht zijn voor het geweld worden er ondergebracht.

Tijdens geïmproviseerde bijeenkomsten, soms onder leiding van gevluchte geestelijken elders uit Irak, dan weer onder leiding van gewone mensen, lezen christenen uit de Bijbel en zingen ze liederen. Ook jezidi’s en moslims bezoeken soms de samenkomsten, zo meldde het Duitse persbureau Idea recent.

In Dohuk, een stad in het Koerdische deel van Irak, komen volgens een christelijke voorganger tientallen families samen rond het Woord. „Ondanks alle noden en zorgen die ze hebben, en ondanks de moeilijke situatie waarin ze verkeren, danken deze mensen God dat ze Christus mogen kennen.”

Tijdens een bijeenkomst waar 68 mensen aanwezig waren, sloten 12 moslims zich aan bij de christelijke gemeenschap. Het is geen uitzondering dat moslims in vluchtelingenkampen de overgang maken naar het christendom, zegt de hulporganisatie Christian Aid Mission. De hulp van christelijke organisaties uit het buitenland zorgt ervoor dat er niet alleen voedsel en kleding worden verspreid, maar dat er ook Bijbels en geestelijke lectuur beschikbaar zijn voor de vluchtelingen. De Amerikaanse organisatie zegt op die manier tientallen jezidi’s en moslims in aanraking te hebben gebracht met het christelijk geloof.

Deze verhalen worden bevestigd door andere hulpverleners. Een teamleider die om veiligheidsredenen anoniem wil blijven, vertelt hoe hij door jezidi’s bestookt werd met vragen. Velen van deze vluchtelingen hadden gezien hoe familieleden voor hun ogen gedood werden. „Ze vroegen: „Als God bestaat, waarom laat hij dan dit toe?” Het was moeilijk om die vraag de beantwoorden, maar de Heere gaf ons de genade om deze mensen iets te laten zien van Wie Jezus is en wat Hij doet. Tot onze verwondering stonden de jezidi’s open voor deze woorden. Ze vroegen ons om terug te komen. Alle Bijbels die we hadden meegenomen om uit te delen, werden door deze mensen aangenomen en op geheime plaatsen verstopt.”

Volgens hulpverleningsorganisaties zijn ongeveer een half miljoen mensen gevlucht naar Noord-Irak. Het gaat voor het overgrote deel om mensen die vanwege hun religie verdreven zijn uit het door de islamisten uitgeroepen kalifaat in Irak en Syrië.

Een delegatieleider van de Wereldraad van Kerken die vorige maand de vluchtelingenkampen bezocht, zei bezorgd te zijn over hoe het de komende winter zal gaan met de vluchtelingen. Velen hebben slechts de kleren bij zich die ze droegen toe ze op de vlucht sloegen. Bovendien bivakkeren veel vluchtelingen nog steeds in tenten. De Wereldraad zet zich daarom in voor verdere hulp aan de vluchtelingen.


Vernieling kerken zet door

Na de start van de bombardementen door Arabische en westerse vliegtuigen hebben islamisten in Irak en Syrië opnieuw kerken en religieuze gebouwen vernield.

In de Iraakse stad Tikrit werd vorige week de Groene Kerk opgeblazen, een bouwwerk van ten minste dertien eeuwen oud. Het bedehuis maakte deel uit van een paleis dat was aangelegd door dictator Saddam Hussein. Weliswaar was een deel van de kerk in de loop der eeuwen vervallen, desalniettemin was het bouwwerk nog duidelijk herkenbaar als christelijk bedehuis.

De islamitische strijders gebruiken sociale media om de buitenwereld op de hoogte te brengen van hun vorderingen in het afbreken van bouwwerken die zij in het door hen uitgeroepen kalifaat niet dulden. Zo tonen IS-leden op Twitter beelden van kerken die vanbinnen compleet gestript zijn en waarvan het kruis op de kerktoren vervangen is door de vlag van IS.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer