Proces tegen jihadisten is volgens vrienden bij voorbaat oneerlijk
De groep orthodoxe moslims rond opgepakte jihadisten in Nederland en België weet het zeker: een eerlijk proces zit er voor de verdachte jihadi’s niet in. Toch volgen ze de zaken nauwlettend.
Qatalahoemoellah. Dat woord vat misschien nog wel het beste samen hoe de kring rond opgepakte jihadisten reageert op het proces tegen hun geloofsbroeders. Het betekent zoveel als: Allah verwoest of vervloekt hen. Het begrip werd gisteren, na afloop van twee rechtszaken tegen jihadverdachten in Den Haag, door diverse moslims op sociale media in de mond genomen.
„En weer laten ze zien dat ze niets om de moslim geven”, twitterde Oum Usama, een vrouw die aanwezig was tijdens het proces tegen de van ronselen verdachte Oussama C. (18). „En dan huilen ze dat we tegen democratie zijn.”
Haar woede was gericht op de rechters die even daarvoor beslisten dat de 18-jarige C., ook wel bekend als Abou Yazeed, in de cel moet blijven in afwachting van zijn inhoudelijke proces. C. zit nu in de extreem zwaar beveiligde terroristenafdeling van de Rotterdamse gevangenis De Schie.
Daar hoort hij niet, betoogde zijn advocaat mr. Pestman. De terroristenafdeling is volgens hem „een giftige cocktail van isolatie en vernedering, niet geschikt voor menselijke bewoning.” En dat, zei hij, terwijl de voetbalfan C. net de schoolbanken was ontgroeid en bezig was met een hbo-opleiding. Kortom, een gewone jongen.
Trainingspak
C., gehuld in trainingspak en op een klein sikje na gladgeschoren, hoorde het onbewogen aan.
De officier van justitie was het met dat beeld niet eens. Ze ontkende niet dat C. van voetbal houdt, maar stelde dat hij zich daarnaast nog met twijfelachtige zaken bezighoudt. Naast zijn hbo-opleiding islamitische theologie was C. een gevierd straatprediker die zeker vijf jonge moslims zou hebben geronseld voor de gewapende strijd in het Midden-Oosten.
Volgens de rechter kon er geen sprake van zijn dat C. op vrije voeten zou komen. Wel vroeg hij de officier van justitie om na te gaan of C. niet kan worden overgeplaatst van de terroristenafdeling. Dat wordt heel moeilijk, liet de officier echter al weten.
Bij de vrienden van C., van wie een tiental aanwezig was op de publieke tribune, viel dat in verkeerde aarde. Met journalisten praten wilden ze niet, maar hun uitlatingen op sociale media zijn ondubbelzinnig.
Hun verontwaardiging geldt ook het besluit van de rechter, eveneens gisteren in Den Haag, dat Syriëganger Maher H. (20) vast moet blijven zitten. H., die Abou al Walae wordt genoemd, hoorde gehuld in een grijze djellaba het oordeel aan.
De rechter is bang dat H. weer naar Syrië vertrekt als hij nu vrijkomt. Uit sms’jes blijkt dat H. eerder heeft aangegeven zich „ongelukkig” te voelen sinds hij terug is in Nederland. Hij kwam volgens de officier van justitie alleen terug omdat zijn vrouw moest bevallen.
H. liet zich overigens gematigd uit. „Ik kan bevestigen noch ontkennen dat er een kalifaat is in Syrië en Irak”, zei hij. „Daar heb ik de kennis niet voor.” Verder zei hij het „nooit eens te zijn geweest” met het optreden van de Islamitische Staat richting andere mensen.
Topje van de ijsberg
De zaken tegen Oussama C. en Maher H. zijn nog maar het topje van de ijsberg. Er lopen nog enkele tientallen andere onderzoeken tegen mogelijke jihadisten in Nederland en het Midden-Oosten.
Daar komen bovendien steeds nieuwe kwesties bij. Gisteren werd bekend dat vijf Nijmegenaren zijn vertrokken naar Syrië om zich aan te sluiten bij een jihadistische groepering. Het gaat om een gezin met twee jonge minderjarige kinderen en een vijfde persoon.
Het is de eerste keer dat er vanuit Nijmegen mensen zijn vertrokken. Burgemeester Bruls heeft gisteren de gemeenteraad ingelicht. Vanuit Nederland zijn er naar schatting ruim 150 mensen afgereisd naar Syrië of Irak om daar mee te vechten in de jihad.
Sharia4Belgium
In België is het probleem nog groter. Uit dat land zijn naar schatting zeker 300 jihadisten in het Midden-Oosten actief. Ook in België begon gisteren een terrorismeproces; het grootste ooit. Er zijn een kleine vijftig mensen aangeklaagd voor ronselen of voor de verdenking deelgenomen te hebben aan de jihad.
De onbetwiste topfiguur is leider Fouad Belkacem van de inmiddels opgedoekte radicaalislamitische organisatie Sharia4Belgium. Die groep indoctrineerde en hersenspoelde jongeren, zei het Belgische openbaar ministerie gisteren voor de rechtbank in Antwerpen. Sharia4Belgium had maar één doel: het omvergooien van de democratie en het oprichten van een islamitische staat.
Het Belgische proces ging vandaag verder, al hebben ook daar de sympathisanten van Belkacem hun oordeel over de rechtsgang al klaar. „Stop met de man te diaboliseren”, schreef een van hen. „Geef hem gewoon een eerlijk proces.” Maar vrijwel geen enkele jihadaanhanger lijkt echt in die mogelijkheid te geloven.