Gore: Bush is morele lafaard
De voormalige Amerikaanse vice-president Al Gore heeft donderdag de vloer aangeveegd met de ambitieuze ruimteplannen van president Bush. De Democraat Gore, die in 2000 de race om het Witte Huis verloor van Bush, vindt dat de president de aarde negeert. Volgens Gore is Bush ook een „morele lafaard.”
Gore hekelde de plannen van Bush om miljarden te steken in ruimtereizen naar de maan en Mars, terwijl hij met zijn falend milieubeleid de aarde om zeep helpt. „In plaats van inspanningen te doen om een klein deel van de maan geschikt te maken voor menselijke bewoning, kunnen we er beter voor zorgen dat we de aarde leefbaar houden voor toekomstige generaties”, vindt Gore.
De ex-vice-president sprak in New York van valse verkiezingsbeloften van Bush. Hij wees erop dat de president tijdens de campagne vier jaar geleden zei bezorgd te zijn over klimaatveranderingen en andere milieuschade. Uiteindelijk heeft Bush volgens Gore niets gedaan om het Amerikaanse milieubeleid te verbeteren.
„Bush houdt graag het imago op van iemand die stoer is en lef heeft. De waarheid is echter dat hij in aanwezigheid van zijn grote financiële donors een morele lafaard is. Zo zwak dat hij zelden, zeg maar nooit, nee durft te zeggen tegen alles wat ze van hem vragen”, aldus Gore. Alle zogenoemde milieumaatregelen die Bush heeft gepresenteerd waren toch vooral ten faveure van de industriesector in ruil voor campagnedonaties, sneerde Gore.
De voorzitter van de Republikeinse Partij, Ed Gillespie, noemde de kritiek van Gore politieke kwaadsprekerij. „Zoals de Democratische presidentskandidaten heeft Al Gore er nog maar eens voor gekozen zijn tijd op het podium te gebruiken om de president aan te vallen in plaats van met een eigen positief programma te komen”, aldus Gillespie.
In tegenstelling tot Gore, reageerden het Russische ruimtevaartagentschap Rosaviakosmos en de Europese Unie donderdag opgetogen op de ruimteplannen van Bush. Beide zeiden te hopen dat zij mogen deelnemen aan de Amerikaanse ruimtevaartondernemingen.
Eurocommissaris voor Wetenschappelijk Onderzoek Philippe Busquin zei dat Europa net als Bush ook ambitieuze plannen heeft. Volgens hem is het Europese ruimtevaartagentschap ESA ook al enige tijd bezig met het bepalen van toekomstige doelen. Europa zal bij alle Amerikaanse ruimtevaartplannen in ieder geval een goede partner van de Verenigde Staten zijn, aldus Busquin.
Het Russische Rosaviakosmos maakte donderdag bekend dat het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA al voorstellen heeft gestuurd voor samenwerking bij missies naar de maan en naar Mars. Hoewel hij geen details over de voorstellen gaf, zei vice-directeur Nikolaj Moisejev van het Russische ruimtevaartagentschap dat Rusland veel kennis en ervaring te delen heeft met NASA.
Intussen heeft Carol Moseley Braun zich donderdag officieel teruggetrokken als Democratische kandidate voor het presidentschap van de Verenigde Staten. In een toespraak riep ze haar partijgenoten op Howard Dean te steunen in zijn race om de Democratische kandidatuur voor het presidentschap.
De kansen van de 56-jarige eerste zwarte vrouwelijke senator in de Verenigde Staten, die hoopte de eerste zwarte president van het machtigste land ter wereld te worden, werden al laag geschat. Politiek analisten verwachten dat Dean profiteert van Brauns steun. Zij had vooral aanhang onder zwarte Amerikanen.