Politiek

Paspoorten 49 jihadgangers ingenomen

HILVERSUM (ANP). Tot nu toe is van 41 mensen hun paspoort afgenomen om te verhinderen dat ze zouden afreizen naar het strijdgebied in Syrië of Irak. Dat gebeurde soms in een half uur tijd, onder meer door de marechaussee op Schiphol. Dat maakte minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zondag bekend in het tv-programma WNL. Ook is van 8 mensen die al in het strijdgebied zitten, hun paspoort ingetrokken.

29 September 2014 07:17Gewijzigd op 15 November 2020 13:12

De paspoorten van potentiële jihadgangers kunnen worden afgenomen doordat de veiligheidsdiensten deze personen in beeld hebben, aldus de minister. Het kabinet wil voorkomen dat mensen weggaan, omdat ze een groot risico vormen als ze terugkomen in Nederland. „Ze hebben getraind en gevochten”, zei Opstelten. Tot nu zijn ongeveer 140 mensen uitgereisd, zei hij. Onder hen zijn 40 vrouwen.

Van 8 Nederlanders die al in Syrië of Irak zitten is het paspoort ingetrokken. Onder hen is de man die afgelopen week het filmpje maakte waarin hij oproept tot een daad tegen Nederland, stelt een woordvoerder van Justitie. Als zij zouden terugkomen naar Nederland worden ze direct opgepakt. Verder kunnen mensen zonder geldig paspoort veel zaken niet meer regelen.

Van 12 personen die zijn uitgereisd zijn de financiële tegoeden bevroren. Het gaat om mensen die daar actief zijn voor een terroristische organisatie, aldus een woordvoerder. Dat kan Islamitische Staat (IS) maar ook een andere groep zijn. Verder zijn 30 uitkeringen van jihadgangers stopgezet. De minister verwacht dat alle aantallen nog zullen stijgen.

Verder zei Opstelten dat er inmiddels 30 strafrechtelijke onderzoeken in gang zijn gezet in verband met jihadisme. Het gaat onder meer om mensen die verdacht worden van opruiing, van recrutering van mensen voor de strijd, maar ook om personen die van plan zouden zijn terrroristische daden te plegen. Een aantal van de verdachten is opgepakt.

De minister herhaalde verder dat mensen in Nederland zich niet gek moeten laten maken door alle ophef en het dreigingsniveau. Dat is sinds maart vorig jaar substantieel. „We vragen niks extra’s van mensen.” Volgens hem zitten de diensten erbovenop.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer