Politiek

PvdA blaast acceptatieplicht voor scholen nieuw leven in

DEN HAAG. Christenpolitici en het christelijk onderwijs reageren verbolgen op het PvdA-plan om het debat over een acceptatieplicht nieuw leven in te blazen.

Redactie politiek
26 September 2014 19:48Gewijzigd op 15 November 2020 13:11
Ypma. beeld ANP
Ypma. beeld ANP

PvdA-Kamerlid Ypma wil maandag bij een debat over de toekomst van de onderwijsvrijheid een initiatiefwet uit 2005 over de acceptatieplicht onder het stof vandaan halen, zo lekte vrijdagmiddag uit.

De wet regelt dat het bijzonder onderwijs de plicht krijgt leerlingen en ouders toe te laten die de grondslag van de school alleen respecteren. Veel orthodoxe scholen van diverse levensbeschouwelijke richtingen gaan een stap verder en vragen onderschrijving van de grondslag. Als het plan een meerderheid krijgt, is dat straks over.

Kamerlid Voordewind (CU) spreekt van een ideologisch gedreven plan voor een niet-bestaand probleem. „Het overgrote deel van de bijzondere scholen heeft al een open toelatingsbeleid. Enkele jaren geleden constateerden ook de Raad van State en de Onderwijsraad al dat er ruim voldoende keuzevrijheid is.”

SGP-Kamerlid Bisschop noemt de wet „een onaanvaardbare aantasting van de onderwijsvrijheid.” Hij vindt dat elke school de vrijheid moet hebben om de pedagogische identiteit te handhaven. „Als dat niet past bij een kind, wordt het ook niet blij.”

Verus, de koepel voor christelijk onderwijs, spreekt over een forse ingreep in de vrijheid voor een klein aantal scholen: „Zoals een Joodse school die nu het recht heeft om leerlingen aan te nemen die passen bij hun overtuiging.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer