Ds. J. van Oostende 40 jaar predikant
PUTTEN. De zending heeft altijd zijn hart gehad, niet alleen de zending in het buitenland maar ook die in Nederland. „Als het geloof leeft, wil je het delen”, zegt ds. J. van Oostende hartstochtelijk. De in Putten woonachtige hervormde emeritus predikant stond op 22 september veertig jaar in het ambt.
Hij woont in Raedthuysstaete, nu een appartementencomplex, vroeger het raadhuis van Putten, waar hij de geboorteaangifte van drie van zijn kinderen gedaan heeft. Vanuit het raam van de logeerkamer is er zicht op de ”Vrouw van Putten”, het monument dat herinnert aan de wegvoering van de Puttenaars in 1944, nu bijna zeventig jaar geleden.
Toen woonde hij nog niet in het Veluwse dorp, waaraan hij nu zijn hart verpand heeft. „Hier zijn drie van onze kinderen geboren en zijn we tot bewust geloof gekomen. Hier woonde ik toen ik kandidaat was.”
Vier gemeenten
Dat Jacob van Oostende leraar werd, was een noodsprong. Hij wilde predikant worden, maar hij was in zijn puberteit vastgelopen met het geloof. Toen hij 30 jaar oud was, kwam hij tot geloof. Dat veranderde alles. Hij werd gekozen tot ouderling, aanvaardde die benoeming ook, maar wist nu ook dat hij predikant zou worden. „God maakte me duidelijk dat dit Zijn weg was.”
Ds. Van Oostende diende vier gemeenten als predikant, maar uiteindelijk ging het toch weer anders dan hij had gedacht. In 1994 werd hij directeur van de Gereformeerde Zendingsbond. „Ik heb altijd een link met evangelisatie en zending gehad. In Putten was ik evangelisatieouderling en zette ik met anderen het Dabarwerk op. Vanaf 1978 zat ik in het bestuur van de Gereformeerde Zendingsbond. Toen het bestuur mij vroeg voor de functie van algemeen secretaris heb ik met volle vrijmoedigheid ja gezegd. Het predikantschap is breed. Ik kon mijn organisatorische gaven ten volle ontplooien en bleef me bezighouden met het verbreiden van het Evangelie.”
Zendingsdrang
Hij heeft nog steeds een hart voor zending. „Zending is altijd en overal nodig. Als het geloof leeft, wil je het delen met anderen. Als er geen zendingsdrang is, leeft de kerk niet meer. Het is een opdracht voor elke gemeente en voor elk gemeentelid om het Koninkrijk van God te verkondigen.”
Ieder gemeentelid moet daarom alert zijn op de mogelijkheid om in contact te komen met mensen die God niet kennen, vindt de gedreven predikant. „Christenen mogen wel wat explicieter zijn over hun geloof tegenover hun medemensen. Ze zwijgen te vaak, ook als er kansen zijn.”
De predikant geeft een drietal voorbeelden uit zijn eigen leven. „Tijdens een verjaardagsvisite zat ik naast een jonge vrouw en ik vroeg haar heel direct of ze wat had met het geloof. Er ontwikkelde zich een goed gesprek. Toen een samenwonend stel, bij ons in de buurt, ging trouwen, hebben we een Bijbel gegeven, vanzelfsprekend in een moderne vertaling. Dat werd gewaardeerd. Mijn vrouw stuurt elk jaar met Kerst kaarten met zelf gekalligrafeerde Bijbelteksten naar de buren. Toen ze het eens niet deed, kwam er dadelijk een vraag waar de kaart bleef.”
Vindingrijk
Het is belangrijk om alert te zijn en te zoeken naar andere wegen, stelt ds. Van Oostende. „Als ouders hun kinderen niet meer kunnen bereiken, raad ik hen aan om het eens op een heel andere manier te proberen. Liefdevolle bewogenheid maakt vindingrijk. Soms komt het Woord van God dat gezaaid is, later toch weer boven.”
De jubilerende predikant is ook bestuurslid van het Smytegeltfonds, een stichting die preken van oudvaders uitgeeft. Vanaf het tweede deeltje in de serie heeft hij tot nu toe alle boeken op taal gecorrigeerd: 507 in totaal. Tegenwoordig heeft hij ook de eindverantwoordelijkheid voor de inhoud ervan.
„De preken zijn goed hertaald en er is nog steeds belangstelling voor, al landen ze niet meer zo bij de jongeren van nu. Een van de mooie dingen ervan is de onbevangenheid waarmee de oudvaders met de Schift omgingen.”
Ritselingen
Ds. Van Oostende zegt toekomst te zien voor de kerk. „De kerk is Gods werk. God is bewogen met mensen. Hij doet zo veel meer dan wij denken. Wees bedacht op de ritselingen van de Geest. Het is onze taak het geloof te leven en te bidden dat God het zal zegenen voor ons en voor onze omgeving.”
Ds. J. van Oostende
Jacob van Oostende werd geboren op 30 januari 1938 in Amstelveen. Hij groeide op in de provincie Groningen, waar zijn vader evangelist was. De latere predikant was onderwijzer in Oostburg en Putten. Na zijn theologiestudie in Utrecht werd hij in 1974 hervormd predikant te Meerkerk. Daarna volgden Oud-Beijerland (1979), Ederveen (1984) en Genemuiden (1989). Vanaf 1994 was hij algemeen secretaris van de Gereformeerde Zendingsbond. Ds. Van Oostende ging in 2003 met emeritaat. Hij vervulde daarna diverse bestuursfuncties in kerk en samenleving. In het voorjaar van 2013 verhuisde hij met zijn vrouw van Scherpenzeel naar Putten. Het echtpaar Van Oostende heeft vijf kinderen, achttien kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.
Zie ook:
Ds. Van Oostende neemt afscheid (Reformatorisch Dagblad, 13-01-2003)
”Westen kan hulp bij zending nodig krijgen” : Algemeen secretaris ds. J. van Oostende vertrekt bij GZB vanwege emeritaat – interview (Reformatorisch Dagblad, 09-01-2003)
Ds. Van Oostende bevestigd als secretaris GZB (Reformatorisch Dagblad, 13-06-1994)
Ds. J. van Oostende neemt afscheid van Genemuiden (De Waarheidsvriend, 19-05-1994)
Ds. J. van Oostende benoemd tot algemeen secretaris van de GZB (De Waarheidsvriend, 24-02-1994)
Verslag van de bevestiging/intrede van ds. J. van Oostende te Genemuiden op 9 juli 1989 (De Waarheidsvriend, 20-07-1989)
Ds. Van Oostende nam afscheid van herv. Ederveen (Reformatorisch Dagblad, 27-06-1989)
Bevestiging en intrede van ds. Van Oostende te Ederveen (De Waarheidsvriend, 29-03-1984)
Afscheid ds. Van Oostende te Oud-Beijerland (De Waarheidsvriend, 01-03-1984)
Bevestiging en intrede ds. Van Oostende te Oud-Beijerland (De Waarheidsvriend, 05-04-1979)
Afscheid ds. Van Oostende te Meerkerk (De Waarheidsvriend, 15-03-1979)
Bevestiging en intrede ds. Van Oostende te Meerkerk (De Waarheidsvriend, 10-10-1974)