Kookboek met recepten van chef-koks ten bate van voedselbanken
VEENENDAAL. Kalfstartaar met aardappel en knolselderij of gekonfijte rabarber met amandelcake en boerenyoghurtijs. Achttien chef-koks van restaurants uit Veenendaal en omgeving hebben hun favoriete gerechten beschikbaar gesteld voor een kookboek. De opbrengst is voor voedselbanken in de regio.
Het 15-jarig bestaan van netwerkvereniging Junior Chamber International Veenendaal-Rijnvallei is de aanleiding voor het kookboek ”Chefs Streken”. „Ons jubileum vieren we niet zonder aan onze medemens te denken”, zeggen Tenny Fondse-den Hartog, Suzanne Diepeveen en Harriët van Gent, die met anderen het kookboek hebben samengesteld. „Met de verkoop van één boek kunnen drie gezinnen een week lang eten.”
„Het idee voor een kookboek was snel geboren. Lekker eten en een borrel drinken horen een beetje bij ons verenigingsleven”, aldus de drie dames. „We wonen in de regio FoodValley, met veel leveranciers van streekproducten en een diversiteit aan restaurants. Hoe schrijnend is het als je daar nooit van kunt genieten omdat je geen geld hebt.”
De meeste gerechten die de chef-koks in Veenendaal, Rhenen, Scherpenzeel, Lunteren, Elst, Ede, Bennekom en Wageningen voor het kookboek leverden, staan in hun restaurant op de kaart. Zo veel mogelijk zijn in de recepten streekproducten verwerkt.
In het kookboek worden de gerechten afgewisseld met verhalen die de chef-koks vertellen over hun passie om met pure producten te koken en reportages over elf leveranciers van streekproducten, van zorgboerderij tot imker en van ambachtelijke bakker tot wijnmaker. De meeste leveranciers komen uit het Binnenveld, het natuur- en landbouwgebied tussen Veenendaal, Ede, Rhenen en Wageningen.
De opbrengst van het kookboek gaat naar de voedselbanken van Ede en Veenendaal en de gezamenlijke voedselbank van Rhenen, Wageningen en Renkum.
„In elk geval willen we de actie van het eerste lustrum overtreffen. Toen kregen we met de grootste koekjeszak ter wereld een vermelding in het Guinness Book of Records. De zak was 3 bij 2 bij 5.5 meter groot, woog 3200 kilo en was gevuld met meer dan 200.000 koekjes. De meeste koekjes waren verkocht en de opbrengst van 41.500 euro kwam ten goede aan de Bart Foundation.
Een opbrengst van 50.000 euro lijkt ons nu haalbaar. We hopen dat het kookboek in veel kerstpakketten wordt opgenomen en ook als relatiegeschenk wordt weggegeven. Met de voorverkoop is al 15.000 euro bijeengebracht.”
Het 128 pagina’s tellende kookboek is voor € 14,95 verkrijgbaar via www.chefsstreken.nl.