Europese beurzen in de min
AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen stonden maandagmiddag eensgezind in het rood. Een winstwaarschuwing van het Britse supermarktconcern Tesco en zorgen over de Chinese economie drukten het beurssentiment.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,7 procent lager op 422,77 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 614,22 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leverden tot 0,7 procent in.
De Chinese minister van Financiën Lou Jiwei liet afgelopen weekend weten dat China de economie niet extra zal stimuleren. Zelfs niet als economische indicatoren wijzen op „neerwaartse druk” op de groei, aldus de minister.
ING was de sterkste daler in de AEX met een verlies van meer dan 4 procent. Afgelopen vrijdag liet het aandeel nog een mysterieuze opmars zien van 5,8 procent in de slotminuten van de handel. Het financiële concern, dat maandag werd opgenomen in een aantal voorname bankindices, had maandag ook te kampen met een adviesverlaging door Kepler Cheuvreux.
In de MidKap verloor Air France-KLM 3,5 procent. De piloten van Air France verlengen hun al een week durende staking met nog eens 4 dagen tot 26 september.
Tesco raakte in Londen ruim 9 procent kwijt en zakte tot het laagste niveau in 11 jaar. De grootste Britse supermarktketen heeft eind augustus de winst in de eerste helft van het lopende boekjaar veel te hoog ingeschat.
In Frankfurt daalde Siemens 0,1 procent. Het Duitse technologieconcern koopt de Amerikaanse toeleverancier aan de olie- en gasindustrie Dresser-Rand voor circa 5,9 miljard euro. Met de aankoop is Siemens de Zwitserse pompmaker Sulzer (min 3,2 procent) een stap voor. Die concurrent liet onlangs weten fusiegesprekken te voeren met Dresser-Rand.
Merck klom 5,1 procent. Het Duitse farmacie- en chemieconcern neemt de Amerikaanse producent van chemicaliën en laboratoriummateriaal Sigma-Aldrich over voor 13,1 miljard euro.
De euro was 1,2842 dollar waard, tegen 1,2850 dollar bij het slot van de Europese handel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 92,30 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent minder op 97,67 dollar per vat.