Buitenland

Syrië start openbare politieke processen

In Syrië worden voor het eerst in tientallen jaren openbare politieke processen gehouden. Onder de vorig jaar overleden president Hafez Assad werden critici van het regime altijd achter gesloten deuren berecht, maar zijn zoon en opvolger, Bashar Assad, heeft daar verandering in gebracht.

AP
31 October 2001 11:04Gewijzigd op 13 November 2020 23:15

Op het eerste proces, dat gisteren in Damascus werd geopend, maakte de dissidente parlementariër Mamoun Homsi van de gelegenheid gebruik om vanuit de verdachtenkooi te roepen dat Syrië geen democratie kent en dat alle aanklachten tegen hem vals zijn.

Homsi (45), een rijke zakenman, is in augustus aangehouden nadat hij kritiek had op de staat van beleg die in Syrië sinds jaar en dag van kracht is, en het gebrek aan vrijheid in het land. Ook had hij opgeroepen tot uitbanning van de overal aanwezige corruptie. Hij werd aangeklaagd wegens laster, het aanzetten tot sektarisch geweld en illegale pogingen de grondwet te veranderen. Dezelfde aanklachten zijn ingebracht tegen een andere parlementariër, Riyad Seif, wiens proces vandaag zou beginnen.

Behalve Homsi en Seif zijn nog acht personen opgepakt in een recente campagne tegen dissidenten, die onder andere werden beschuldigd van bezoek aan politieke salons en kritiek op de regering.

Homsi’s broer Farouk zei dat zijn familie de door Bashar Assad doorgevoerde hervormingen steunt en dat de president niets met de arrestatie van de dissidenten te maken heeft. Het waren andere mensen die zijn broer wilden beschadigen, zei hij zonder zich nader te verklaren.

Toen een van de juristen opmerkte dat de aanwezigheid van journalisten in de rechtszaal aantoonde dat er democratie bestaat in Syrië, riep Homsi vanuit de kooi terug: „Als er democratie was, zou ik hier niet staan. Wij zijn de gevangenis ingegaan omwille van de vrijheid.” Het proces is verdaagd tot 13 november.

Naar believen
Bashar Assad heeft honderden politieke gevangenen vrijgelaten en andere maatregelen genomen om in Syrië een vrijere wind te laten waaien. Mensenrechtenactivist Aktham Naissi zei dat er in de rechtsspraak zeker positieve veranderingen aan de gang zijn. „Vroeger was het mogelijk dat de regering mensen naar believen vastzette en niet eens liet voorkomen,” zei hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer