Opinie

Gelderland, trakteer op fruit

Betuws fruit mag niet als gevolg van de Russische boycot in koelhuizen liggen wegteren, betoogt Pieter Plug.

Pieter Plug
19 September 2014 16:42Gewijzigd op 15 November 2020 13:01
beeld ANP
beeld ANP

Sinds enkele weken kampen we nu met een Russische boycot van Nederlands fruit. Deze is recent nog eens uitgebreid. Dat heeft een grotere impact op met name de fruittelers in het Rivierenland dan mijn inziens tot nu toe politiek ingeschat wordt. Verschillende ondernemers dreigen door deze exportboycot financieel aan de grond te geraken of zelfs failliet te gaan. En alhoewel er op politiek niveau van Brussel via Den Haag tot in Arnhem over de gevolgen voor fruittelers gesproken wordt, lijkt het erop dat het tot nu toe bij alleen praten blijft.

Lange termijn

Telers worden op dit moment op geen enkele wijze financieel gecompenseerd anders dan door de recente opkoop van enkele tonnen fruit, bestemd voor de voedselbank. Ruim 150.000 ton aan in Gelderland geteelde appels en peren dreigt dus straks vernietigd te moeten worden omdat de afzetmarkt door het boycotbesluit is weggevallen.

Daarnaast worden er nog tomaten, paprika’s, aardbeien en champignons geteeld, die ook onder de boycot vallen. Ondernemend Gelderland, en in het bijzonder de telers, worden daarmee aanzienlijk financieel getroffen.

De ChristenUnie heeft hierover vragen gesteld aan het Gelderse provinciebestuur. In het antwoord dat wij recent ontvingen, reageert het provinciebestuur met de mededeling dat het nog nader onderzoekt welke ondersteuning er vanuit de provincie zou kunnen worden geboden om de gevolgen te beperken. Er wordt met andere provincies overlegd over een nieuw toekomstperspectief en een andere afzetmarkt. Maar dat is mijn inziens iets voor de langere termijn. Het kost jaren om een nieuwe afzetmarkt op te bouwen. Dat realiseer je echt niet in enkele weken.

Zinvol

De appels en peren in de Betuwe worden nu geplukt. Tonnen fruit die anders voor export naar 
Rusland ging, liggen nu in koelhuizen te wachten op nieuwe afzetmarkten. Het kan daar echter geen jaren blijven liggen. Dat Gelderse fruit dreigt straks vernietigd te moeten worden. En dat betekent voor de ondernemers geen opbrengsten en dus geen inkomsten.

Het wordt daarom tijd dat het Gelderse provinciebestuur daadwerkelijk in actie komt. Koop als provincie Gelderland het Gelderse fruit dat bestemd was voor export naar Rusland op en zorg voor een goede, zinvolle en gezonde bestemming.

Misschien is het een idee om de Gelderse appels en peren in het kader van gezonde voeding uit te delen aan de 200.000 basisschoolkinderen in Gelderland. Dat lijkt me een zinvolle bestemming. Hiermee krijgt het fruit niet alleen toch nog een doel, maar stimuleren we de kinderen op basisscholen bovendien fruit te eten.

Ook andere Gelderse doelgroepen zijn denkbaar, zoals voortgezet onderwijs, ziekenhuizen, zorginstellingen, COA-opvangcentra et cetera. Als we dit mooie fruit maar niet verloren laten gaan.

De auteur is fractievoorzitter van ChristenUnie Gelderland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer