Wetenschappers: Zoetstof verhoogt kans op diabetes
REHOVOT. Kunstmatige zoetstoffen –die suiker vervangen in lightfrisdranken en toetjes– kunnen suikerziekte veroorzaken, in plaats van dat ze de kans op diabetes verkleinen.
Dat concluderen Israëlische wetenschappers van het Weizmann Institute of Science in Rehovot op basis van onderzoek met muizen en een kleine studie onder mensen. De resultaten verschenen gisteren in het vakblad Nature.
Als de onderzoekers de muizen water gaven waaraan suiker en zoetstof waren toegevoegd, ontwikkelden de dieren vaker ongevoeligheid voor glucose dan wanneer ze puur water kregen of water met alleen suiker. Ook veranderde de samenstelling van de darmbacteriën, zo stelden de wetenschappers vast.
Bij sommige mensen die deelnamen aan kleinschalig onderzoek zagen ze eveneens dat het gebruik van kunstmatige zoetstoffen de darmflora veranderde. Die veranderingen kunnen ongevoeligheid voor glucose in de hand werken, en daarmee suikerziekte geven.
Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, zei gisteren tegen de NOS dat hij de bevindingen verontrustend vindt. „Het gaat om onderzoek bij muizen en een heel kleine groep mensen, maar het is wel voor het eerst dat dit effect is aangetoond. Nu is vaak het advies aan mensen met aanleg voor diabetes type 2 om juist lightproducten te gebruiken.”
Patricia Schutte van het Voedingscentrum noemt de conclusie in Nature te voorbarig. „Er is al veel onderzoek gedaan waaruit blijkt dat zoetstoffen geen effect hebben op de bloedsuikerspiegel.”