Kerk & religie

Amerikaanse universiteit weert christelijke studentenorganisatie

LONG BEACH. De Amerikaanse christelijke studentenvereniging InterVarsity Christian Fellowship heeft niet langer toegang tot de campussen van California State University.

Redactie kerk
12 September 2014 16:35Gewijzigd op 15 November 2020 12:53
Een van de gebouwen van de California State University.  beeld Wikimedia
Een van de gebouwen van de California State University. beeld Wikimedia

Reden is dat InterVarsity Christian Fellowship van studentenleiders vraagt de christelijke leer te onderschrijven. Volgens California State University, met 23 campussen en 450.000 studenten het grootste universiteitssysteem in Amerika, is er een nieuwe antidiscriminatieregeling van kracht die stelt dat leiderschapsposities open moeten staan voor alle studenten. Dat meldde de Amerikaanse nieuwsdienst Christianity Today eerder deze week.

Concreet betekent de boodschap van California State University dat de 23 afdelingen van InterVarsity Christian Fellowship niet langer worden erkend als officiële studentengroepen, zodat ze geen vrije toegang meer hebben tot ruimtes om samen te komen en geen geld meer krijgen om studenten te werven.

InterVarsity werkt al meer dan 70 jaar op meer dan 600 campussen in de Verenigde Staten. Vorig jaar bereikten de 1200 medewerkers ruim 40.000 studenten en docenten.

De vrees bestaat dat andere universiteiten het voorbeeld van California State University zullen volgen. Tot nu toe is er een handvol universiteiten, onder andere in Iowa en North Carolina, die de christelijke studentenorganisatie tegenwerken. Nu de universiteit in Californië de nieuwe regel hanteert, zou de publieke opinie rond antidiscriminatie zich weleens in de verkeerde richting kunnen ontwikkelen, aldus president Alec Hill van InterVarsity.

Een studentenleider moet in de nieuwe situatie bevestigen dat zijn organisatie geen regels heeft die discrimineren op basis van onder andere ras, religie, sekse of seksuele oriëntatie. Volgens Hill bestaan er echter nog steeds uitzonderingen op die regel, bijvoorbeeld bij atletiekgroepen of Griekse verenigingen.

„Hoewel we teleurgesteld zijn, weten we dat God soeverein is”, aldus Hill. „Hij heeft de beslissingen van de universiteit en de toekomst van onze afdelingen in Zijn hand.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer