Buitenland

Parijs mag meedoen aan herstel van Irak

Frankrijk en andere landen die zich tegen de door de Verenigde Staten geleide oorlog in Irak verzetten, mogen toch meedingen naar projecten voor de wederopbouw van Irak. Dat maakte een zegsman van het Witte Huis bekend in het Mexicaanse Monterrey, waar op dit moment de top van Amerikaanse landen plaatsvindt.

Buitenlandredactie
14 January 2004 08:42Gewijzigd op 14 November 2020 00:52

De mededeling volgde op toezeggingen van president George Bush dat Canada mag meebieden voor de contracten, die naar schatting 14,6 miljard euro waard zijn.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zei eerder dat het de landen die zich hebben verzet tegen de oorlog in Irak, zou uitsluiten van deelname aan de wederopbouw van het land.

De Amerikaanse regering probeert haar plannen voor de overdracht van de soevereiniteit aan een Iraakse overgangsregering enigszins aan te passen. Ze wil zo tegemoetkomen aan de eisen van de sjiitische grootayatollah Ali al-Sistani. Dat meldde The New York Times dinsdag. De machtsoverdracht in Irak moet op 30 juni zijn afgerond.

De invloedrijke geestelijke verwierp dit weekeinde opnieuw het Amerikaanse voornemen om een tijdelijke Nationale Assemblee te laten benoemen door de regeringsraad en plaatselijke notabelen. Al-Sistani wil dat dit orgaan wordt gekozen. De assemblee moet een overgangsregering kiezen. Verkiezingen staan niet op de agenda voor het eind van 2005.

Washington hoopt al-Sistani voor zijn plan te winnen door het proces van vorming van de assemblee transparanter te maken zonder het plan fundamenteel te wijzigen. Zo zouden de lokale bijeenkomsten van plaatselijke gezagsdragers, waar de leden voor de assemblee moeten worden aangewezen, gemengder van samenstelling moeten worden. In steden en dorpen moeten vergaderingen worden georganiseerd om afgevaardigden voor de lokale bijeenkomsten te selecteren.

„We zetten het proces voort en proberen aan de zorgen van de ayatollah iets te doen”, aldus een hoge regeringsfunctionaris in The New York Times. „We kijken naar hetzelfde proces (van machtsoverdracht), maar proberen het zo open, alomvattend en democratisch als mogelijk is te maken.”

De regering-Bush en de hoogste Amerikaanse civiele bestuurder in Irak, Paul Bremer, denken dat verkiezingen op zeer korte termijn niet mogelijk zijn. Een goed kiesregister zou ontbreken. Verder is de situatie nog niet stabiel genoeg. Vooral in het soennitische hartland in Centraal-Irak is het niet veilig voor verkiezingen, aldus de Amerikanen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer