Muziek

Nieuwe dirigentenopleiding in het noorden

Driemaal per jaar jonge, pas afgestudeerde dirigenten een weekend lang bijspijkeren, bemoedigen en inspireren in een mooi vakantiepark in Drenthe. Dat is het doel van een nieuwe dirigentenopleiding in het noorden: de Leiderschap Academie Dirigenten.

Ruurd Walinga
10 September 2014 11:19Gewijzigd op 15 November 2020 12:49
Een dirigent in actie. Het beeld heeft geen relatie tot het artikel. Beeld RD, Henk Visscher
Een dirigent in actie. Het beeld heeft geen relatie tot het artikel. Beeld RD, Henk Visscher

Het initiatief is afkomstig van Chris Fictoor uit Groningen, componist, dirigent, kerkmusicus en oud-conservatoriumdirecteur. Nu hij een jaar met pensioen is, heeft hij wat meer tijd om een van zijn dromen verder uit te bouwen. Zijn kennis en ervaring delen met jonge dirigenten en ondertussen enkele talentvolle dirigenten, die op het punt staan internationaal door te breken, daarin te betrekken.

De Leiderschap Academie Dirigenten (LEAD) is vooral niet in het leven geroepen vanwege de slechte kwaliteit van de conservatoria. Voor zover Fictoor het kan bekijken doen ze goed werk. En het Prins Claus Conservatorium in Groningen doet het met zijn aandacht voor ondernemerschap beslist niet slecht. Integendeel. Maar zodra dirigenten zijn afgestudeerd en in de praktijk aan de bak zijn, komt er heel wat op hen af.

Ze missen dan de uitdaging van docenten en medestudenten van de opleiding, constateert Fictoor. Voor intervisie met collega’s is amper ruimte, laat staan dat er geregeld supervisie is van deskundigen. „Er wordt van alle kanten aan hen getrokken. Hoe geef je dan leiding? En hoe blijf je geïnspireerd? Wij willen ze helpen om de goede balans te vinden. Wij willen een structuur bedenken en aanbieden van professionele begeleiding. Een van de uitgangspunten van het Prins Claus Conservatorium is bijvoorbeeld ”life long learing”, een leven lang leren. Met hen overleggen we hoe dat vorm gaat krijgen.”

Volgeboekt

Zoals het er nu naar uitziet, gaat de LEAD driemaal per jaar een weekend in het stijlvolle resort Hof van Saksen bij Rolde zitten. Het eerste weekend, van 19 tot en met 21 september, is vrijwel volgeboekt, met maximaal vijftien dirigenten. De twee andere staan gepland in februari en mei 2015.

De deelnemers komen uit het hele land en er is zelfs iemand uit Engeland. De ambitie is om op termijn dirigenten uit heel Europa en andere werelddelen te trekken. De dirigenten staan voor hafabra- en symfonieorkesten en (opera)koren van allerlei niveaus.

De LEAD biedt gedurende de weekenden masterclasses, intervisie, workshops en concerten aan. „We hebben de ambitie om internationaal iets te betekenen en zullen ook gastdocenten vanuit het buitenland laten invliegen om les te geven”, legt Fictoor uit. „Wat we doen is uniek in de wereld. Overal worden wel masterclasses gehouden, maar dit is veel breder. Jonge dirigenten zien nu al in dat het uitwisselen van ervaringen een meerwaarde oplevert voor hun loopbaanontwikkeling. Daarnaast zoeken wij de dirigenten ook op op locatie. Ze krijgen individuele begeleiding en coaching.”

In het eerste weekend van de dirigentenacademie hebben de cursisten een koor en instrumentaal ensemble tot hun beschikking. In februari is er een orkest geboekt, zodat ze meteen aan de slag kunnen. De vakantiegangers in het resort fungeren als publiek.

Het bijzondere van Hof van Saksen is dat het zich graag profileert als park waar ouder en kind iets doen met muziek en archeologie. De provincie Drenthe subsidieert voor een belangrijk deel de overnachting.

Topdirigenten

Beschermheer van de LEAD is de internationaal befaamde dirigent Peter Dijkstra (1978). Hij is chef-dirigent van het Zweeds Radiokoor Stockholm en het Nederlands Kamerkoor en artistiek leider van het Chor des Bayerischen Rundfunks München. Daarnaast zijn twee topdirigenten verbonden aan de nieuwe academie als docent: Geert-Jan van Beijeren Bergen en Hegegouwen (1977) en Arnaud Oostgerbaan (1981), sinds kort woonachtig in Surhuisterveen. Eerstgenoemde is onder meer dirigent van Cantatrix en treedt vaak op als jurylid bij internationale festivals. Laatstgenoemde won in 2010 de Anton Kersjes Dirigenten Prijs en is daarom een veelgevraagd dirigent uit de jonge generatie. Hij dirigeerde onder meer de Nationale Opera Amsterdam en Nationale Reisopera.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer