Ds. A. Verschuure: Begin in de eeuwigheid bij vertellen over heilsfeiten
KRIMPEN AAN DEN IJSSEL. „Kinderen vertellen wat de heilsfeiten betekenen is niet gemakkelijk. Volg het kerkelijk jaar, begin bij het begin en bedenk dat de betekenis van de heilsfeiten niet door kracht noch door geweld maar door Gods Geest gewerkt wordt. Als je daar iets van kent, geeft dat rust.”
Dat zei ds. A. Verschuure, predikant van de gereformeerde gemeente te Scherpenzeel, zaterdag in zijn inleiding op de 44e jaarvergadering van de Bond van Zondagsscholen der Gereformeerde Gemeenten te Krimpen aan den IJssel.
De heilsfeiten zijn volgens de predikant begonnen in de stilte van de eeuwigheid. „Daar zijn ze uitgedacht en in de tijd geopenbaard.” De adventsbelofte is direct na de val in het paradijs gegeven, „maar bij het vertellen van de heilsfeiten moet je beginnen bij de eeuwigheid. Dat moet de basis zijn van je vertelling op de zondagsschool.”
Met de adventsbelofte wordt een verlangen en uitzien gewekt, betoogde de predikant uit Scherpenzeel. „Met Kerst wordt die belofte in de ziel vervuld door de openbaring van de Middelaar. In de lijdensweken gaat het over wat de volkomen Zaligmaker voor Zijn kinderen heeft gedaan: „Ik voor u.” Met Pasen spreekt God de Vader als Rechter de Zoon vrij, en in Hem heel de Kerk. Hier klinkt het dat uw zonden u vergeven zijn”, aldus ds. Verschuure. „Met Hemelvaart wordt een verloren Adamskind hersteld in Gods gemeenschap en met Pinksteren komt de Heilige Geest wonen in het hart van de zondaar.”
Vervolgens belichtte de predikant hoe de heilsfeiten in de praktijk aan de kinderen verteld kunnen worden. Zo kun je bij advent het beeld gebruiken van een kind dat voor zijn verjaardag iets wordt beloofd. Hij bezit het dan nog niet. Met Kerst gaat het erom dat er bij ons geen plaats is voor het Kind in de kribbe. „In Bethlehem loopt het spoor dood. De belofte wordt vervuld, dwars door de onmogelijkheid heen.”
Bij de lijdensweken kan het beeld gebruikt worden van iemand die een overtreding heeft begaan en daarvoor gestraft moet worden, maar door Iemand als Advocaat wordt bemoedigd. Bij Pasen gaat het erom dat God de Vader als Rechter beslist over het lot van de schuldige. Bij Hemelvaart mogen Gods kinderen weer terugkomen bij God de Vader en tijdens Pinksteren komt de Heilige Geest wonen in de harten waarin Hij gewerkt heeft.”
„Legt u niet te veel nadruk op het accent van God als Rechter?” luidde een van de vragen. „Dat kan best moeilijk zijn voor jonge kinderen.” Ds. Verschuure zei daarmee het onderscheid te willen aangeven van de drie onderscheiden Personen. Ook het beeld van Advocaat was volgens een vraagsteller moeilijk voor kinderen. Ds. Verschuure: „Geef daarbij aan wat Hij gedaan heeft voor Zijn kinderen.”
Ds. A. Schot, voorzitter van de zondagsscholenbond, stond in zijn openingswoord stil bij Psalm 45:18, waar „de belofte van het genadeverbond wordt bevestigd. De Naam van deze Koning zal van geslacht tot geslacht tot een eeuwige gedachtenis blijven.”