Economie

Markten verwachten opnieuw actie van ECB

AMSTERDAM. Op de geldmarkten en door economen wordt driftig gespeculeerd over nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB).

Redactie economie
3 September 2014 11:09Gewijzigd op 15 November 2020 12:41
Mario Draghi. beeld EPA
Mario Draghi. beeld EPA

Hoewel nog niet eens alle al eerder aangekondigde maatregelen zijn geëffectueerd, verwachten zij dat de ECB donderdag tijdens zijn rentevergadering opnieuw een stimulans afkondigt, zoals een renteverlaging. Vooral het fragielere sentiment in de eurozone als gevolg van de Russische crisis en de aanhoudende daling van de inflatie zouden de kansen op een nieuwe ECB-ingreep vergroten.

Volgens econoom Nick Kounis van ABN AMRO moet de ECB wel wat doen om zijn geloofwaardigheid niet te verliezen. „Het lijkt zeer waarschijnlijk dat de ECB al morgen nieuwe maatregelen aankondigt, of in ieder geval duidelijk maakt dat die eraan komen.”

Kounis en zijn ING-collega Carsten Brzeski verwachten dat de ECB in eerste instantie zal besluiten om herverpakte leningen van banken (”asset backed securities”) op te kopen. Op die manier hoopt de centrale bank de krediet­verlening in de eurozone verder op gang te helpen. In dat kader worden vanaf deze maand ook opnieuw goedkope leningen ter beschikking gesteld aan Europese banken die bedoeld zijn voor kredietverlening aan bedrijven en huishoudens.

Handelaren verwachten daarnaast dat de ECB de huidige rente van 0,15 procent verder zal verlagen naar 0,05 procent.

Over de mogelijkheid dat de ECB nóg verder zal gaan en in lijn met de VS en Japan op grote schaal staatsobligaties op gaat kopen, lopen de meningen uiteen. Brzeski bestempelt die optie als „hoogst onwaarschijnlijk”, Kounis houdt het op „denkbaar.” Volgens hem kan zo’n programma de angst voor deflatie wegnemen en de waarde van de euro drukken, wat goed zou zijn voor de export.

Beide economen waarschuwen voor een al te groot geloof in wat de ECB kan bewerkstelligen. „Monetaire stimulering brengt geen welvaart op lange termijn. Daarvoor zijn structurele hervormingen nodig”, stelt Kounis.

Toch zijn er ook economen en analisten die verwachten dat de ECB morgen zijn kruit vooralsnog droog houdt en het effect afwacht van de ruimere kredietmogelijkheden voor het mkb en huishoudens.

Klaas Knot, president van De Neder­landsche Bank (DNB), stelde gisteren een nieuwe economische dip door de onrust in Oekraïne niet uit te sluiten. In hoeverre de geo­politieke crisis de Nederlandse economie zal raken, hangt volgens hem voor een belangrijk deel af van de vraag „of onze binnenlandse economie al sterk genoeg is om het stokje over te nemen.” Knot heeft de indruk dat de binnen­landse economie aansterkt en dat de koopkracht zich positiever ontwikkelt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer